Днес Европейската комисия представи нов инструмент в помощ на всички

...
Днес Европейската комисия представи нов инструмент в помощ на всички
Коментари Харесай

ЕК дава старт на нов инструмент за основано на цифровите технологии преподаване и учене в училищата

Днес Европейската комисия показа нов инструмент в помощ на всички учебни заведения в Европейски Съюз, а също и в Русия, Грузия и Сърбия, за оценяване на потреблението на цифрови технологии в преподаването и ученето в тях. В Европейски Съюз инструментът SELFIE (самооценка на ефикасното образование посредством поощряване на потреблението на новаторски просветителни технологии) ще бъде препоръчан за потребление по избор на 76,7 млн. възпитаници и учители от 250 000 учебни заведения. Той започва на 24- те езика на Европейски Съюз, като ще последват и други езикови версии, оповестяват от еврокомисията.

Всички заинтригувани учебни заведения (прогимназиални, гимназиални и професионални училища) могат да се записват на платформата SELFIE и да създадат самооценката. Целта на Комисията е до края на 2019 година инструментът да доближи до 1 млн. възпитаници, учители и шефове на учебни заведения.

Преди да даде старт на SELFIE в IX Гимназия Klementyna Hoffmanowa във Варшава, Полша, Тибор Наврачич, комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, съобщи: " SELFIE може да помогне на нашите учебни заведения да включат целеустремено и огромно технологиите в преподаването и ученето. Като сплоти вижданията на шефовете на учебни заведения, учителите и учениците, този инструмент може да изиграе значима роля за повишение на пригодността на образованието в Европа към цифровата епоха. Убеден съм, че SELFIE ще ни помогне да подобрим цифровите умения на европейците. Това е от основно значение, в случай че желаеме всички да могат да се възползват от опциите, предоставяни от глобализираните и учредени на знанието стопански системи. То е доста значимо за построяването на общества, в които хората са уверени и сериозни консуматори на новите технологии, а не пасивни потребители. "

SELFIE е една от 11-те начинания в проекта за деяние в региона на цифровото обучение, показан от Комисията през януари тази година. Целта на проекта за деяние е да се подобрят цифровите умения в Европа и да се поддържа новаторското потребление на цифрови технологии в преподаването и ученето.

Как работи SELFIE

Когато обещано учебно заведение реши да употребява SELFIE, учениците, учителите и управлението се приканват да размишляват върху поредност къси изказвания, чиято цел е да се оцени потреблението на технологии в преподаването и ученето.

Инструментът включва разнообразни модули, като учебните заведения могат да избират сред поредност от незадължителни изказвания и да прибавят до осем въпроса, които са съобразени с техните потребности и цели. Попълването на въпросника лишава сред 20 и 30 минути. След това учебното заведение получава направен особено за него отчет с резултатите. След това отчетът за учебното заведение, получен посредством SELFIE, може да бъде употребен за разговор в учебната общественост, с цел да се дефинират стъпките за повишение на потреблението на цифрови технологии за по-добро учене. Това може да включва да вземем за пример особено образование за учителите или поддръжка за учениците по въпроси като сигурността в интернет. Всички отговори, получени посредством SELFIE, са анонимни. При потреблението на инструмента не се събират персонални данни. Данните няма да бъдат употребявани за класиране на учебни заведения или просветителни системи.

Следващи стъпки

Инструментът SELFIE към този момент е разполагаем на учебните заведения в Сърбия, а от началото на идната година ще бъде възложен за прилагане във всички страни от района на Западните Балкани. Първата конференция за SELFIE ще бъде проведена в Мадрид на 4 - 5 април 2019 година в партньорство с Министерството на образованието на Испания. В тази демонстрация ще вземат участие учебни заведения от цяла Европа, които употребяват инструмента, а техният опит и мненията им ще бъдат употребявани за по-нататъшното му възстановяване.

Комисията също по този начин ще създаде помощни материали за учебните заведения, с цел да ги улесни при предприемането на стъпките, нужни за усилване на потреблението на цифрови технологии,IP/18/6178 откакто са създали оценката посредством SELFIE.

Комисията също по този начин изследва възможни потребни взаимоотношения със съществуващи мрежи от учители и учебни заведения, изключително с eTwinning - онлайн платформа, поддържана от програмата Еразъм+, която прерасна в най-голямата в света учителска мрежа.

Контекст

Представянето на SELFIE е през днешния ден в гимназиално учебно заведение във Варшава, където комисар Наврачич взе участие в годишната конференция на eTwinning. Комисар Наврачич и полският министър на образованието Анна Залевска ще посетят учебното заведение, с цел да се срещнат с учениците и да се срещнат с метода, по който учебното заведение включва технологиите в образованието.

Комисията създаде инструмента SELFIE в партньорство с министерствата на образованието и общности от експерти по цифрово обучение от цяла Европа. Сред институциите сътрудници са Европейската фондация за образование, Европейският център за развиване на професионалното образование (CEDEFOP) и Институтът по осведомителни технологии в образованието на ЮНЕСКО.

Пилотна версия на инструмента бе тествана предходната година с присъединяване на 650 учебни заведения в 14 страни. Чрез тази пилотна версия бяха получени 67 000 коментара за това по какъв начин в допълнение да се опрости и усъвършенства инструментът - тези отзиви бяха взети поради във версията, на която се дава старт през днешния ден.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР