Днес Европейската комисия обяви нови 24 европейски алианса от висши

...
Днес Европейската комисия обяви нови 24 европейски алианса от висши
Коментари Харесай

България вече е представена с пет университета в инициативата Европейски университетски алианси

Днес Европейската комисия разгласи нови 24 европейски алианса от висши образователни заведения, които ще се причислят към първите 17 алианса на самодейността Европейски академични алианси, определени още през 2019 година

Българският еврокомисар Мария Габриел заяви, че към този момент и България е показана с пет университета. Това са Софийски университет „ Св.Св. Кирил и Методий “, Университетът за национално и международно стопанство, Нов български университет, Технически университет – София и Висше учебно заведение по агробизнес и развиване на районите – Пловдив.

Радвам се, че и български университети към този момент са част от европейските академични алианси. Сега имаме 41 алианса, включващи 280 висши образователни заведения. Те ще дават на своите студенти, преподаватели и научни откриватели, нужните умения и компетентности, с цел да се оправят с провокациите на екологичния преход и цифровата промяна. Те са главен конструктивен детайл на европейското пространство за обучение, съобщи Мария Габриел.

Европейските университети са транснационални алианси на висши образователни заведения, които се сплотяват за да развиват дълготрайно съдействие в интерес на студентите, преподавателите и обществото. Всеки алианс се състои приблизително от седем университета. Някои от тях са всеобхватни и обгръщат всички дисциплини, други са съсредоточени да вземем за пример върху устойчивото развиване, здравето и благосъстоянието, цифровизацията и изкуствения разсъдък, изкуството, инженерството или галактическото пространство.

Избрани всред 62 кандидатури, 24-те нови алианса включват 165 висши образователни заведения от 26 държави-членки и други страни, участващи в програмата "Еразъм+ ". Съвместната работа ще усъвършенства способността им да се оправят с публичните провокации като екологичния преход и цифровата промяна.

Европейските академични алианси ще обединят едно ново потомство европейци, които могат да си сътрудничат и работят в границите на разнообразни европейски култури, браншове и университетски дисциплини, за превъзмогване на огромните провокации пред обществото. Те ще насърчат съдействието и взаимното основаване на познания и нововъведения. Така ще дадат на своите райони всички нужни запаси за нововъведения и конкурентоспособност, в интерес на студентите, преподавателите и жителите, разяснява Мария Габриел.

Скорошно изследване с присъединяване на първите 114 висши образователни заведения в границите на първите европейски академични алианси, демонстрира, че повече от 60 % смятат, че принадлежността към университетския алианс е била от изгода за справяне с компликациите, свързани с пандемията. Според Мария Габриел, посредством създаване на между-университетски кампуси, продан на онлайн курсове, данни и цифрова инфраструктура, те могат да бъдат по-ефективни в подготовката на студентите за бъдещите работни места. Европейските академични алианси имат също по този начин за цел да поддържат ученето през целия живот посредством даване на опция на учащи от всички възрасти да получават микрокредити след довеждане докрай на къси курсове или модули. Комисарят акцентира и на значимостта на основаването на европейска просветителна степен.

Подкрепата на Европейски Съюз за тези 41 академични алианси е в размер до 287 милиона евро. Освен по стратегия "Еразъм+ ", по предложение на българския еврокомисар, бе обезпечено в допълнение финансиране и по стратегия "Хоризонт Европа ". Тези средства ще бъдат съсредоточени върху дейностите в тактиките на алиансите за научни проучвания и нововъведения.

Това демонстрира действителната добавена стойност на потребните взаимоотношения, които сътворяваме сред стратегиите в моя сектор "Еразъм+ " и "Хоризонт Европа ". Всеки алианс получава до 5 милиона евро от стратегия "Еразъм+ " и до два милиона евро от стратегия "Хоризонт 2020 ". Възнамеряваме да продължим тези взаимоотношения и в бъдещата многогодишна финансова рамка. Финансирането по двете стратегии е значима стъпка за подсилване на връзката сред европейското просветително пространство и европейското научноизследователско пространство. Следим от близко напредъка на всеки алианс, заключи българският еврокомисар Мария Габриел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР