Днес Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), институцията за дългосрочно кредитиране на

...
Днес Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), институцията за дългосрочно кредитиране на
Коментари Харесай

ЕИБ инвестира 10 млн. евро в българската космическа компания EnduroSat |

Днес Европейската капиталова банка (ЕИБ), институцията за дълготрайно кредитиране на Европейския съюз и EnduroSat, бързо разрастваща се българска компания, която обезпечава решения за световния галактически пазар, оповестиха съглашение за рисково дългово финансиране до 10 млн. евро.

Средствата са по линия на новия инструмент за рисково дългово финансиране, подсилен от Европейския гаранционен фонд (ЕГФ), основан от Европейска инвестиционна банка, с цел да подкрепя европейски сдружения по време на пандемията от КОВИД-19.

Инвестицията на Европейска инвестиционна банка ще поддържа растежа на EnduroSat и основаването на работни места за по-нататъшно развиване на новаторски, високоефективни и ценово налични наносателити и услуги на компанията, предопределени за бизнес, проучвания и научни екипи от целия свят. Тя ще подкрепи и разрастването на революционната споделена услуга за изстрелване и интервенции в космоса (Shared Satellite Service) на EnduroSat. Тази нова идея демократизира достъпа до галактически данни. Тя разрешава на клиентите да наемат спътниците на компанията, с цел да изстрелват датчици и принадлежности, вместо да създават свои лични спътници.

Споделена услуга за изстрелване и интервенции в космоса рационализира галактическите интервенции като покрива всички аспекти от процеса - от включване и изстрелване в орбита на потребни товари (товар на клиента) до надзор и ръководство на данни посредством банален потребителски облачно основан интерфейс. Целта е да даде подтик на галактическите нововъведения посредством обезпечаване на елементарен достъп до космоса за далновидни бизнесмени, учени и технолози. Този нов достъп до галактически данни ще окаже и позитивно влияние върху околната среда защото ще са нужни по-малко неголеми спътници, което ще понижи галактическите парчета.

„ Подписването на първия контракт за рисково дългово кредитиране в България по линия на Европейския гаранционен фонд с EnduroSat – българска scaleup компания, е доста добра вест за българската стопанска система и за конкурентоспособността на Европа като цяло. Така се предизвиква новия галактически индустриален сегмент, който цели да демократизира и усъвършенства достъпа за всички до космоса и обвързваните аерокосмически технологии и приложения по метод, съгласуван с околната среда. Това ще благоприятства заетостта и нововъведенията в един бързо изменящ се бранш на върхови достижения, който ще дефинира нашето бъдеще ”, съобщи вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Лиляна Павлова.

Изпълнителният шеф и създател на EnduroSat, Райчо Райчев, също е удовлетворен от партньорството с Европейската капиталова банка (ЕИБ).

" Инвестициите/финансирането ще рационализират нашата задача да дадем опция на университетските среди, фирмите и научните екипи от целия свят да изпитват и валидират своите технологии в космоса. EnduroSat вложи доста труд за създаване на софтуерно дефинирани наносателити, които оферират опростени интервенции в орбита и обработка на данни. Нашата споделена услуга за изстрелване и интервенции в Космоса опростява радикално процеса на транспорт на вашите потребни товари в космоса за доста по-кратко време ”, сподели той.

Глобалната галактическа стопанска система бележи съвсем два пъти по-голям растеж от останалата стопанска система (преди рецесията, подбудена от КОВИД) и претърпява обилни промени. На този пазар, на който дълго време доминираха държавни предприятия, в този момент навлизат доста нови частни компании. Според данни на Европейската галактическа организация (ЕКА), всяко евро, вложено в аерокосмическия бранш, обезпечава междинна възвращаемост от 6 евро за стопанската система, което прави този бранш изключително значим за растежа, конкурентоспособността и високотехнологичната претовареност. Космическата технология в орбита и приложенията на Земята са от практическо значение за доста сектори, в това число морското дело, авиацията, земеделието, ръководството на естествените благосъстояния, застраховането, търговията на финансовите пазари и логистиката.

Европейският съюз има водещи стратегии като „ Коперник ” и „ Галилео ”, които обезпечават на Европа благоприятни условия за самостоятелна активност в космоса и също по този начин е подготвен за измененията в бранша за частни галактически полети, наименуван „ Нов космос ”, с разнообразни механизми за финансиране. Групата на Европейска инвестиционна банка обезпечава непосредствено рисково дългово финансиране за бързо разрастващи се към този момент одобрени компании, а посредством Европейския капиталов фонд (ЕИФ) поддържа разнообразни фондове за рисков капитал за подкрепяне на европейски галактически компании, намиращи се на по-ранен стадий от развиването си. С директното финансиране на EnduroSat, Европейска инвестиционна банка прибавя трета компания от бранша „ Нов космос ” към своето портфолио за рисково финансиране след финансирането на Spire Global и D-Orbit през 2020 година

Освен посредством финансиране, Европейска инвестиционна банка поддържа развиването на европейския бранш „ Нов космос ” и посредством своите консултантски служби в съдействие с Европейската комисия. Те изготвиха пазарно изследване за бъдещето на европейския галактически бранш и сътвориха Лаборатория за финансиране на галактически проучвания на Европейска инвестиционна банка. Лабораторията реализира връзка сред галактически компании и финансисти, като оказва помощ на фирмите да употребяват финансиране както от Европейска инвестиционна банка, по този начин и от други източници за дълготрайно финансиране вид „ толерантен капитал “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР