Днес Европарламентът гласува сделката за излизане на #Великобритания от #ЕС.

...
Днес Европарламентът гласува сделката за излизане на #Великобритания от #ЕС.
Коментари Харесай

Сергей Станишев: След пазарлъци и вътрешнополитически кавги Европарламентът гласува Брекзит

Днес Европарламентът гласоподава договорката за излизане на #Великобритания от #ЕС. С това се поставя завършек на дълъг развой на пазарлъци и вътрешнополитически кавги и се слага началото на нов, евентуално още по-дълъг интервал, с още от същото.
Докато консерваторите на Острова секат възпоменателни монети и готвят празненства, същинските пострадали от тази политическа рулетка остават милиони английски и европейски жители. Очакват ни безчет неясноти, риск от загуба на работни места, нови административни (а за какво не и физически) загради за прекосяване на Ламанша, по-висока цена за образование, по-лоши условия за търговия, влошено съдействие в региона на сигурността и доста други.

Но историята не свършва тук. В #ЕП Групата на социалистите сподели „ сбогом “, вместо „ довиждане “ на сътрудниците от лейбъристката партия. За страдание, както означи през днешния ден Франс Тимерманс, има събития в историята, които стартират по доста монотонен метод – като вътрешнопартийни битки, само че приключват с последствия, засягащи цели генерации. Убеден съм, че каквито и съглашения да договорим, печеливши от #Брекзит няма да има – Европейски Съюз и Англия ще понесат вреди.

Уверих Групата на социалистите, че лейбъристите остават неразделна част от фамилията на #ПЕС. Битката за по-справедливо, по-устойчиво и по-демократично бъдеще продължава от двете страни на Ламанша. Само Лейбъристката партия може да даде вяра и да поведе това ново потомство, което отхвърли да последва сляпо подправените причини на популистите и заля улиците на Лондон. Именно младежите, които се усещат освен британци, само че и европейци, са мотив за оптимизъм. Те виждат Европейски Съюз като опция, а не като опасност. Като сътрудник, а не съперник. Поколение, която въодушеви #Европа с вярата си в европейския план и полезности.

Популистката заблуда за възобновление на някакво международно „ великолепие “, „ суверенитет “ и „ самостоятелност “ ще се разбие първо в задушаващата прегръдка на Америка на Тръмп, а по-късно в динамичния световен свят на световни проблеми, в който нито една страна не е задоволително огромна, с цел да се оправи сама.

Вярвам, че някой ден на Острова още веднъж ще се убедят, че дружно можем повече. Дотогава европейските социалисти ще работят за опазване на съдействието ни във всички вероятни области, изключително във връзка с правата на жителите. Лейбъристите взеха решение да не скачат в територията на националния нарцисизъм и понесоха тежък удар на последните парламентарни избори. Но модерното ляво гради мостове там, където други през днешния ден предостатъчно изкопаха окопи. А ние ще работим цената да не е прекомерно тежка. И за двете страни.

Сргей Станишев


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР