Днес експозиция Съединение на България на Пловдивския исторически музей ще

...
Днес експозиция Съединение на България на Пловдивския исторически музей ще
Коментари Харесай

Символите в знамето на Голямоконарската чета

Днес експозиция „ Съединение на България " на Пловдивския исторически музей ще приема гости от 9:00 до 16:00 часа със свободен вход. Във фонда на музея при специфични условия се пази Знамето на Голямоконарската чета - една от най-ценните реликви на Съединението.

Вижте повече за знамето на Голямоконарската чета.

За историята на знамето има ред свидетелства в първо лице, като най-описателните са на Петър Шилев, един от главните дейци на Съединението.
Стефан Шивачев, шеф на Регионален исторически музей - Пловдив: Който споделя, че на Преображение 1885 година, 6 август, се ражда концепцията за това знаме.
С подписка бързо събират нужните средства. В листата на донорите попадат 39 души. Със събраните 390 гроша се купуват три аршина зелен плат и се носят на художника-революционер Георги Данчов - Зографина да изрисува българския лъв. Решават, че знамето би трябвало да се добави с още знаци. С тях се заема 18-годишната Недялка Шилева, останала в историята като Голямоконарската Райна Княгиня.
Стефан Шивачев: И в границите на десетина дни Недялка Шилева рисува в дома на Петър Шилев, той е неин чичо, дорисува това знаме.
Днес в зала Съединение на Пловдивския исторически музей е изложено копието му, оригиналът се пази загърнато в тубус при специфичен режим на предпазване и защита.
Видин Сукарев, организатор в Регионален исторически музей - Пловдив: Изисква просто едно деликатно отношение - да няма прахуляк, да няма внезапни температурни амплитуди, на няма влага.
През 1958 година знамето постъпва във фонда на музея, като няма свидетелства по какъв начин и от кого е предоставено на музея.
Видин Сукарев: За страдание в ония години не са били доста старателни сътрудниците, само че то си има справедливи аргументи.
Сред тези аргументи е и фактът, че Съединението не е било приоритет в историческите проучвания тогава. Празникът се е отбелязвал най-вече на локално равнище, като единственото огромно честване е на 100-годишнината, когато се издига и монументът в чест на събитието.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР