Днес един от най-емблематичните спортни клубове у нас навършва 98

...
Днес един от най-емблематичните спортни клубове у нас навършва 98
Коментари Харесай

На многая лета! Марица става на 98 години!

Днес един от най-емблематичните спортни клубове у нас навършва 98 години. „ Марица “ може да няма фенската маса на Локомотив, Ботев, ЦСКА и Левски, само че е част от най-романтичната история на българския спорт. И то освен тъй като даде на родината и света Христо Стоичков. Камата несъмнено е една от емблемите на по-новата история на България. За голямо страдание тъкмо в този ден най-свидната рожба на отбора от стадиона под комина на Захарната избра Стара Загора за шоу мача на звездите против Дрийм отбора на Барселона. Простата причина е, че в родния му град няма нито един стадион, на който да предложения Яри Литманен, Джика Попеску, Ескеро, Хуан Карлос, Мигел Надал. Но пък тук си имаме колодрум, на който гастролират евангелисти, ходжи и политици. И общинска компания, от която да идват заплати за чиновниците, до момента в който залата стои заключена. Но това е друга печална тематика като тази за превърнатият в пъкъл за придвижване град.

Най-разпознаваемият българин оттатък рамките на страната. Палитрата от велики актьори се добавя още от Динко Дерменджиев, Георги Георгиев, Георги Попов (Тумби), Сашо Александров (Кривия), Костадин Видолов от футбола. Великата баскетболистка Пенка Стоянова, наследничката й Рени Димитрова, олимпийският първенец по щанги Асен Златев, неповторимата Анка Узунова, която покори даже Bella Italia с сексапил и гений.

Христо трябваше да се роди в Кършияка, с цел да донесе духа на успеха в квартала отвъд реката. Защото до международното самопризнание за Камата, „ Марица “ бе наричана с умалителното „ Маричката “. На всички симпатична, тъй като е безобидна. А славата отиваше за Локомотив и Ботев.

Като същински бохеми, в Кършияка гледат отвисоко на това, че в Ботев си приписват за техни митове Чико, Тумби и Гецата. Че Локомотив изпълни площада по случай купата. Славата е краткотрайна, а изкуството постоянно. Затова „ Марица “ оцеля през всичките тези 95 години.

Точно Стоичков оправдава тази визия за клуба от Кършияка. Там, под комина на Захарната преди всичко е изкуството и шоуто. Резултатите са без значение. „ Гол мога да не вкарам, но бека вманиачен ще стане “ е мотото, с което са закърмени момчетата в жълто-синьо, наречени бразилци, поради ювелирната техника и неизкоренимото предпочитание за импровизация. „ Няма по какъв начин да научиш тайната, в случай че не си мирисал сладкия дим от бисквитите на Захарната “. Това е едно от мистичните пояснения за магьосниците с топка отвъд реката.

Някои назовават стадиона в Кършияка „ Мала Маракана “, поради естетския футбол. А може би и поради близостта на люпилнята на гении с малко по-матов цвят на кожата от близката Шекер махала. Най-видните представители на квартала Румен Христов и Асен Николов неслучайно се снабдиха с кариоките прякори Ромарио и Бебето.

Няма да е заслужено, в случай че не споменем и апостолите на сантименталния футбол. Хората, които откриваха и шлифоваха диамантите в Кършияка. Венко Мендизов, ярко му небе, Стефан Тахчиев (Бума), Огнян Атанасов, Ангел Тосев и останалите техни сътрудници, които сътвориха международната марка " Марица ".

„ Кършияка ражда звезди “, е най-запомнящият се транспарант, който немногобройната, само че вярна агитка на „ Марица “ разпъва на всеки мач. Той споделя всичко.

Честито и на многая лета!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР