Днес е значим ден за българската ядрена енергетика. Правим мащабна

...
Днес е значим ден за българската ядрена енергетика. Правим мащабна
Коментари Харесай

Министър Христов: Стартирахме новата епоха в българската атомна енергетика


Днес е важен ден за българската нуклеарна енергетика. Правим огромна крачка напред към сигурността и диверсификацията на доставките на свежо нуклеарно гориво за 5 блок на атомната електроцентрала. Това сподели министърът на енергетиката на подписването на контракта сред „ АЕЦ Козлодуй ” ЕАД и компанията Уестингхаус Електрик Швеция АВ за доставка на свежо нуклеарно гориво за 5 блок.

Споразумението е подписано в осъществяване на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ стратегия на АЕЦ „ Козлодуй ” за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво и в осъществяване на решението на Народното събрание на Република България от 09.11.2022 година за ускорение на процеса за обезпечаване на различен снабдител. 

„ Смело мога да заявя, че сполучливо завършихме поставените задания. Изпълнихме поетия ангажимент към Европейската организация за диверсификация на свежо нуклеарно гориво за 5 блок на атомната електроцентрала, при напълно преференциални условия и при съблюдаване на всички условия за нуклеарна сигурност “, акцентира енергийният министър.

По неговите думи компанията Уестингхаус има ангажимент да извърши сложна доставка на свежо нуклеарно гориво за пети енергоблок на АЕЦ „ Козлодуй “, което включва обезпечаване на обогатения уранов материал, асемблиране на касетите и тяхната доставка на площадката на АЕЦ " Козлодуй ". На процедура това е еднакъв поход със настоящия модел на работа на централата, което  ще разреши по-лесното ръководство на целия развой.

Европейските условия за диверсификация, към които централата поредно се придържа, са ориентирани към застраховане на сигурността на доставките на нуклеарни материали и услуги в ядрено-горивния цикъл за всички организации, опериращи атомни електроцентрали в границите на Европейския съюз.

Целта е гарантиране на непрекъснатата и безвредна работа на нуклеарните мощности, както и сигурността и надеждността при производството на електрическа сила за популацията и индустрията на страните от Съюза.

Енергийният министър акцентира, че с помощта на извършената процедура икономическите условия по контракта са доста усъвършенствани спрямо получената оферта през месец юли.

По думите на Уестингхаус ще даде гратис внедряване на тяхната система за вътрешно реакторен надзор.

С цел гарантиране на нуклеарната сигурност, тази система ще бъде внедрена от идната година и ще работи редом със в този момент настоящата система. Това ще даде опция на личния състав да бъде подготвен и технологията да бъде синхронизирана.

„ Положихме доста старания с цел да осигурим безпроблемното и безвредното внедряване на новото нуклеарно гориво без спиране на работния развой на централата “, сподели още министърът на енергетиката.

Той разгласи идно сключване на еднакъв контракт с френската компания Фраматом за 6 блок, с което ще бъде завършена  процедурата по диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво за българската атомна централа от два самостоятелни източници.

Днешният договорът бе подписан от Георги Кирков – изпълнителен шеф на АЕЦ „ Козлодуй ”, и Азиз Даг – ръководещ шеф на Уестингхаус Електрик Швеция.  

По думите на Георги Кирков страната ни най-сетне е направила действителна стъпка към диверсификацията на свежо нуклеарно гориво. От своя страна господин Азис Даг разгласи, че подписването на контракта е исторически миг за българската нуклеарна енергетика.

„ Вярвам, че съдействието сред АЕЦ „ Козлодуй “ и Уестингхаус ще донесе единствено изгоди за българското общество “, сподели още ръководещият шеф на Уестингхаус Електрик Швеция и акцентира 40 годишния експлоатационен опит на нуклеарното гориво, което компанията ще доставя за АЕЦ " Козлодуй ". 

На събитието участваха още Херо Мустафа – дипломат на Съединени американски щати у нас и Катарина Рангнит – дипломат на Кралство Швеция в Република България.

Документът влиза в действие, откакто бъде подписан от Агенцията по доставките към ЕВРАТОМ и е за период от 10 години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР