Днес е вторият ден, в който чехите гласуват за президент.

...
Днес е вторият ден, в който чехите гласуват за президент.
Коментари Харесай

Чехите избират президент

Днес е вторият ден, в който чехите гласоподават за президент. За поста се борят 9 претенденти. С най-големи шансове е настоящият държавен глава Милош Земан. Но съгласно социолозите той няма да завоюва нужните 50% и ще се стигне до балотаж.

„Един от главните фактори, който ме подтикна да се кандидатирам отново, са чешките медии. Атаките им против мен ме окуражиха да се боря за втори мандат“ – по този начин 73-годишният Земан изясни желанието си още веднъж да се впусне в канидатпрезидентската конкуренция, съобщи.

Държавният глава на Чехия има лимитирани пълномощия, само че назначава редица висши служиели, виновни за образуването на държавно управление.

Почти през целия си мандат Земан се радва на одобренио на окло 50% от чехите. Една от главните аргументи е отрицателното му отношение към миграните. Ако бъде определен това ще бъде отражение на евроскептичните настроения в Чехия, изключително мощни през последните години.

Земан усъвършенства връзките с Китай и Русия, за сметка на тези с обичайните европейски съдружници. Предпочита да се среща с елементарни гласоподаватели, а не с представители на елитарни интелектуални кръгове. Известен с острия си, от време на време и безсрамен език. Един от най-големите му минуси е влошеното здравословно положение. Последните социологически данни сочат, че Милош Земан може да разчита на поддръжката на към 47% от гласоподавателите.

След него се подрежда главният му съперник Иржи Драхош – някогашен ръководител на Чешката академия на науките, с към 45 на 100 от вота. „Много желая да видя Чехия на масата, където се взема решение бъдещето на Европа“, обещава Драхос.

Въпреки че влезе в конкуренцията като самостоятелен, Иржи Драхос е подсилен от Християн-демократическата партия, както и от редица предприемачи.

Михал Хорачек, на 65, публицист, сполучлив предприемач, специалист в региона на конните залагания. Това е другият претендент, който би могъл да заплаши Земан.

И не на последно място, един от най-късно деклариралите присъединяване в изборите, някогашният дясноцентристки министър председател Мирек Тополанек.

„В сложни времена имаме потребност от президент, който освен споделя Добре пристигнали и кима, който няма да одобри мигрантските квоти и няма да козирува на суперсилите на Изтока“, разгласи Тополанек.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР