Днес е вторият Ден на национален траур в памет на

...
Днес е вторият Ден на национален траур в памет на
Коментари Харесай

Втори Ден на национален траур в памет на патриарх Неофит

Днес е вторият Ден на народен печал в памет на патриарх Неофит. Министерският съвет в оставка разгласи вчерашния 15 март и днешния 16 март за Дни на народен печал за отдаване на респект към паметта на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Патриархът умря в нощта на 13 март след дълготрайно боледуване.

По решение на Светия синод в 9:30 ч. през днешния ден в патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “ ще стартира светата заупокойна литургия за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Литургията ще бъде предстоявана от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в този момент наместник-председател на Светия синод. 

След това ще стартира опелото на блаженопочиналия български патриарх и Софийски митрополит Неофит, което ще бъде възглавено от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей. След опелото от патриаршеската катедрала ще тръгне литийно шествие, което ще доближи до митрополитската катедрала „ Св. Неделя “, където патриарх Неофит ще бъде заровен.

Според Правилника за използване на Закона за държавния протокол Министерският съвет афишира със свое решение Ден на народен печал . При разгласен ден на печал националното знаме на постройките на всички държавни институции се спуска на половина. В българските дипломатически представителства зад граница се отварят съболезнователни книги.

В Правилника за използване на закона се показва още, че в Ден на народен печал националните медии трансформират стратегиите си в сходство с условията, като анулират увеселителни и несъответствуващи за случая излъчвания, и спомагат за осведомление на популацията. Допустимо е на екрана или върху печатните издания да се появи стилизирана траурна лента. Провеждането на авансово проведени публични и всемирски събития, като се изключи тези от персонален темперамент, следва да бъде съобразено с националния печал, отсрочено или анулирано. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР