Днес е втората Задушница за годината, която наричаме „Черешова, по

...
Днес е втората Задушница за годината, която наричаме „Черешова, по
Коментари Харесай

Черешова Задушница е - помен за починалите

Днес е втората Задушница за годината, която назоваваме „ Черешова ", по името на най-популярния плод в същото време на годината, и означаваме в съботния ден преди огромния християнски празник Петдесетница. Тази събота е ден, в памет на всички умряли православни християни, именуван още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на независимост след Велики четвъртък.

За една календарна година нормално задушниците са преди Месни Заговезни, след Спасовден, към Димитровден и Архангеловден. На тези поминални дни околните на умрелите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и по-късно раздават на присъстващите жито и храна за " Бог да елементарни мъртвите души ". Православната черква е открила на Задушница в храмовете да се вършат заупокойни литургии в памет на умрелите християни.

Днес посредством богослужението в църквата измолваме амнистия от Бога за нашите покойници. В тяхна памет, наред с молитвите, от нас се изискват и каузи на щедрост.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР