Днес е Видовден. Религиозната същност на празника не е добре

...
Днес е Видовден. Религиозната същност на празника не е добре
Коментари Харесай

На Видовден наяве излизат всички сторени злини

Днес е Видовден. Религиозната същина на празника не е добре позната - съгласно национално вярване празникът е в чест на Вида, сестра на двамата светци, наричани градушкари - Вартоломей и Елисей, а съгласно други празникът е отдаден на Свети Вит, живял в края на 3 и началото на 4 век.

Видовден се празнува главно в Сърбия, Чехия и Германия, а в България се чества най-много в западните региони на Годечко, Трънско и Брезнишко.

Видовден се отбелязва за предотвратяване от градушки. Поверието гласи, че през днешния ден не се работи, с цел да не се разгневят градушкарите. Според националното поверие градушките идват като отмъщение за греховете и това е довело до визията, че на Видовден нескрито излизат всички сторени несгоди. Оттам е и предизвестието: " Всяка коза за собствен крайник, само че като пристигна Видовден, ще забележим! "

Според други поверия това е денят на Видьо или Видо – езическо провидение сред четиримата градушкари – Герман, Вартоломей, Лисе и Видо.

Свети Вит е патрон на актьорите, танцьорите, кучетата, болните от епилепсия, страж на хората от отровни змии, гръмотевици и градушки. Свети Вит е патрон също и на Прага, както и на региона Саксония в Германия. Смята се, че точно саксонските миньори са донесли почитта към светеца в тази част на Балканите.

На празника хората стават рано, с цел да видят по какъв начин изгрява слънцето. Видовден е обвързван с култа към слънцето - по тази причина се счита, че с визията на изгрева човек ще е здрав и радостен.
Рано сутринта дамите потеглят по полето да събират билки и най-много " видова трева ", която съгласно националните вярвания лекувала слепота. С росата от билките измиват за здраве очите си, тя се събира в шишенца и се употребява през цялата година при " очобол ".

Имен ден през днешния ден честват Видо, Вида, Виден, Видена, Виделина, Видослав, Видослава, Видостин, Видостина, Видела.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР