Днес е Велики понеделник, първият ден от Страстната седмица за

...
Днес е Велики понеделник, първият ден от Страстната седмица за
Коментари Харесай

Начало на Страстната седмица

Днес е Велики понеделник, първият ден от Страстната седмица за православните християни. През идващите седем дни до Великден църквата и вярващите посвещават на възпоменания за последните дни от земния живот на Спасителя Господ Иисус Христос - неговите премеждия, кръстна гибел и заравяне.

Всеки ден от тази седмица се назовава Велик и през него се правят специфични църковни служби.

На Велики понеделник Иисус Христос влиза в Йерусалимския храм и го намира цялостен с търговци. Божият Син изгонил търговците, тъй като храмът е дом за молитва, а не пазарище. В Евангелието се приказва за проповедта на Иисус в храма и изреченото от него проклинание над безплодната смокиня - знак на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието и не носи духовни плодове, напомня " 24 часа ".

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени директиви, споделя притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за гениите. Христос прави пророчества за ориста на град Йерусалим.

На Великата сряда Христос е посетен от покаяла се грешница, която в терзанието си счупва съда с драгоценното миро. Провежда се Тайната вечеря на Божия наследник с Апостолите, по време на която Той им споделя, че един от тях ще Го съобщи. Юда излиза и Го предава, а през нощта против четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето Му.

На Велики четвъртък е произнесена смъртната присъда над Иисус Христос и е доказана от Пилат Понтийски.

Той е разпнат. Разпети петък е Денят на великите премеждия на Иисус. Христос приел смирено ориста си да бъде унижаван, обруган, бичуван, обичай с шамари, нагизден с венец от тръни на главата, нарамен и заставен да носи при изкачването към лобното си място тежкия кръст, на който ще бъде разпънат; разпънат е на Голгота сред двама разбойници и издъхва в страдания. Станало слънчево затъмнение и земетресение.

Великата събота е Ден на недоволството и погребението на Иисус Христос от майка му Света Богородица и дами, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е сложена стража (вечерта в петъчния ден - тогава църквата отслужва Опело Христово).

На идващия ден е светлото Христово възкресение. Отново службата стартира през нощта. Неделният ден е почнал от залез слънце на съботния ден. След полунощницата в черква свещеникът изнася светлината и приканва вярващите да дойдат и вземат светлина от незалязващата светлина, тъй като Христос е възкръснал.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР