Днес е Велики петък или Разпети петък – най-тъжният ден

...
Днес е Велики петък или Разпети петък – най-тъжният ден
Коментари Харесай

Разпети петък – най тъжният ден за Християните!

Днес е Велики петък или Разпети петък – най-тъжният ден за християните по света. В този ден Христос претърпял безчет поругания, страдания и неимоверни премеждия. Неслучайно през днешния ден постът е най-строг. Това е денят, в който разпънали на кръст почтения Исус Христос – „ изтезаван за нашите беззакония и непреодолим за нашите грехове, е принесен в жертва за греховете на цялото човечество “. На днешния ден църквата повелява да не се яде, нито да се пие.

Според църковните догми е неразрешено да се работи. Пак през днешния ден се прави и ритуалът „ минаване под масата “ в храма. Счита се, че това носи здраве и шанс.

На Велики петък Исус е заровен в каменен саркофаг в пещера, пред която слагат стража и голям камък на входа. На този ден в храмовете се прави неговото опело.

На вечерната работа в храма се съпреживява Христовата гибел – изнася се Христовата плащеница, отдадена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата в средата на храма се издига „ гробът “ Христов, декориран с цветя, а на престола се слага плащеницата. Тя съставлява парче плат, на което е извезан обликът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са отдадени на страданията и гибелта Христова. По време на богослужението от олтара се понася плащаницата, с която е завито тялото Исус след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му измежду бели цветя. След като се изнесе плащеницата на вечерното свещенодействие, с нея се обикаля към храма и алегорично се прави погребението на Христос.

В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я поставя в „ гроба “ – в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася назад в олтара – минути преди пасхалното шествие на кръста.

На днешния ден даже птичките не пеят… Това споделя народът за най-тъжния ден в християнската история. Денят, в който Спасителят е бичуван, осквернен и най-после разпънат на кръста на Голгота.

Какво не трябва да вършим през днешния ден? Всякаква работа е неразрешена. На Разпети петък дамите не пипат игла и не шият, с цел да не ослепеят. Освен това те не тъкат, не перат, с цел да не се случат несгоди. Нещо повече – не се сменят чаршафи. Народното вярване гласи, че в случай че това се направи, сънят става разтревожен и идват кошмарите.

Не се боядисват яйца. Традициите повеляват, че в случай че не сте създали това на Велики четвъртък, можете да боядисате яйцата единствено в събота. Според поверието, в случай че оцветите яйцата на Разпети петък, те ще станат кървави.

Не се върви в бръснарница. Най-суеверните заобикалят да се подстригват на Разпети петък, тъй като се споделя, че някой от фамилията им ще почине. Все повече обаче се постанова противоположната традиция. Ако се отиде при бръснар, хората считат, че ще бъдат в сигурност от избрани болести. Твърди се още, че в случай че се подстрижеш на Велики Петък, няма да имаш грижи през годината и няма те боли глава.

В най-тъжния ден всички аграрни стопани би трябвало да се приберат у дома. Полевите работи би трябвало да се заобикалят, тъй като всичко, което се засява, не дава плод.

Не се колят животни. Агнетата за Великден би трябвало да се заколят преди петък. В противоположен случай душата на животното ще ви мъчи.

На Разпети петък нито се пипа, нито се яде коприва, оцетът не се допира. Поверието е, че по този начин ще се разгневи Спасителят, който е бил обичай с коприва. Оцетът е неразрешен, тъй като устните на Исус са били напоени с оцет, когато той е изискал вода.

Веселието, песните и забавата са строго неразрешени в деня на огромната тъга. Нарушаването им донася злощастие за всички грешници.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР