Днес е Велика Сряда, трети ден от Страстната седмица, последна

...
Днес е Велика Сряда, трети ден от Страстната седмица, последна
Коментари Харесай

Днес е Велика Сряда

Днес е Велика Сряда, трети ден от Страстната седмица, последна от живота на Иисус Христос.

На този ден Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил да съобщи Христос за тридесет сребърника.

Днес, на Велика сряда, си припомняме и за една жена, разкаяла се развратница, която изляла скъпоценен елей върху Господа в дома на Симона прокажени. Случката е разказана в Матей 26:6-13 от Библията. С мирото тя Го помазала като за заравяне, приживе оплаквала, омивайки нозете Му със сълзите Си и откривайки ги с превъзходните си коси. За нея Той сподели, че доста се прости на този, който умее доста да обича.

Това не се одобрило и някои от апостолите възроптали под претекст, че по-добре би било мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните. А Христос споделил да не я смущават, тъй като за това й старание ще се разгласи по целия свят.

" Защото сиромасите всеки път имате при себе си и, по кое време поискате, можете да им сторите добро; а Мене не всеки път имате. " /Марк 14:3-9/

Голяма е разликата сред избавената грешница и погиналия Юда, определен преди този момент за деятел. Тя отдала цялото си благосъстояние за Христа и целувала нозете Му, а той продал за пари Учителя си с целувка. Можем да кажем, че общата тематика на първите три дни на Страстната седмица е краят на света и съдът Христов.

На този ден в храмовете се служи Преждеосвещена Литургия. Вечерта богослужението е Малко повечерие.

Обичаят повелява да се бере здравец най-вече от децата и на Разпети петък да се раздава за здраве. Не се работи никаква домакинска работа, тъй като се има вяра, че умеенето ще се отнеме.

Тази година православните християни посрещат Великден на 24 април.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР