Днес е важен ден за всички християни, защото почитаме Пресвета

...
Днес е важен ден за всички християни, защото почитаме Пресвета
Коментари Харесай

Днес е важен ден за всички християни, а повод да почерпят имат 9 хубави имена

Днес е значим ден за всички християни, тъй като почитаме Пресвета Богородица. На 31 август отдаваме респект към чудотворния пояс на Божията майка. Това е една от дребното движимости на Пресвета Богородица, оживели до наши дни. Този пояс в действителност е тъкан колан. С него Божията майка връзвала своята тога.

Освен дрехата на пресвета Богородица, сред останалите движимости се запазил и нейният пояс, който след Успението й бил поверен по поръка от самата нея на деятел Тома, а след това бил излъчен сред вярващите по завещание един на различен.

В V век при царуването на Аркадий, наследник на Теодосий Велики, честният пояс на св. Богородица бил пренесен от Йерусалим в Цариград и положен в драгоценен ковчег във Влахернския храм " Св. Богородица ".

В Х век честният пояс на св. Богородица бил прочут посредством особена личба. Византийската императрица Зоя, брачна половинка на император Лъв Философ, откакто дълго време страдала от душевна болест, получила един път насън признание, че неотложно ще оздравее, в случай че на нея бъде предоставен поясът на пресвета Богородица. Царят помолил патриарха и ковчегът бил отворен. Сам патриархът прострял пояса над болната кралица и тя незабавно оздравяла. Заради даруваната благосклонност били отправени благодарствени молебствия към Господа Иисуса Христа и пречистата му Майка. След това честният пояс тържествено бил положен още веднъж в ковчега, в който по-рано се съхранявал.

За спомен на това знамение над болната кралица бил открит при започване на Х в. празникът " Полагане честния пояс на пресвета Богородица ".

На 31 август имен ден честват: Генадий, Генади, Гено, Генко, Генчо, Гена, Генка, Джена, Женда.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР