Днес е църковният празник Тодоровден, който се отбелязва винаги в

...
Днес е църковният празник Тодоровден, който се отбелязва винаги в
Коментари Харесай

В първата събота на Великденските пости отбелязваме Тодоровден

Днес е църковният празник Тодоровден, който се отбелязва постоянно в първата събота на Великденските пости.

Датата на честването на Тодоровден, както и тази на Великден, се дефинира по лунния календар. Почитането на християнския светец Тодор от българите исторически е засвидетелствано още през ранното Средновековие, обединявайки култа към Светите великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светецът е показан като ездач на бял кон и змееборец.

Според легендите император Юлиан Отстъпник (332-363 г.) решил да се подиграе с християните, като ги принуди да ядат идоложертвена храна по време на Великия пост. Затова той наредил на градоначалника на Цариград да напръска скрито с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, въпреки и без да знаят, да се осквернят и да бъдат подиграни и оповестени за езичници. Градоначалникът направил, каквото му било заповядано. Но за Божието око това не могло да бъде загадка.

Легендата споделя, че Св. Теодор Тирон се явил на цариградския архиепископ Евдоксий и му известил за подреденото от император Юлиан, заръчвайки му да предизвести християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара.

На запитването на архиепископа какво да ядат през тия дни, Св. Теодор дал отговор: Да си подготвят коливо – жито, то да им бъде храната. Архиепископ Евдоксий попитал също: Кой е този, с който приказва, а Св. Теодор си споделил името. Предупредени, християните не купили никакви храни от пазара и по тази причина всяка година светецът се загатва с признателност.

Тодоровден се чества основно за здравето на конете и по тази причина е празник на коневъдството и на конния спорт. При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя, и ги водят на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм.

После идва ред на обичаното на всички българи конно съревнование – кушията. Победителят в нея се награждава, като конят получава нормално юзда, а неговият собственик – риза или забрадка.

Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, с цел да честити празника. Навсякъде го посрещат задушевно и поят коня му с вода.

Празникът е прочут и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица.

Обредната софра за празника включва пита с квас, леща и чорба от гъби. Имен ден честват през днешния ден Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора.

(БТА)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР