Днес е църковният празник Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец.

...
Днес е църковният празник Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец.
Коментари Харесай

Почитаме св. Иван Рилски – небесния покровител на България


Днес е църковният празник Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец. Той е уважаван като най-великия български светец, небесен настойник на България и покровител на народа ни пред Бога.

Земният му път минава по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и сина му Петър - време на необятно разпространяване на християнството в рамките на България.

Св. Йоан Рилски е роден към 876 година в село Скрино, Дупнишко. Умира на 18 август 946 година на 70-годишна възраст.

Приживе избира сложния път на отшелничеството . Дните му минават в пост и молитва. Около него се събират почитатели, които образуват монашеско приятелство. Преди да напусне този свят, св. Йоан написва завет към своите възпитаници и към целия народ, който и през днешния ден звучи поучително: " Ако ли се откри някой всред вас, който сее бурени, раздори и други съблазни, подобен незабавно го отстранете от вашето заседание, с цел да не обърне това в корозивна живеница и да не се популяризира злото сред положителните. "

След гибелта му неговите възпитаници придвижват тленните му остатъци от Рилската обител в античния Средец.

През 1183 година мощите са отнесени в Унгария, само че скоро по-късно още веднъж са върнати. През 1195 година цар Асен I тържествено придвижва мощите на св. Йоан Рилски в Търново, където те остават съвсем три епохи. През 1469 година реликвата е върната в Рилския манастир.

Почитан е като общобългарски светец, само че славата му се разнася по целия Балкански полуостров и в Русия.

Днес Рилският манастир - най-голямата и почитана българска реликва, отбелязва своя храмов празник.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР