Днес е църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги

...
Днес е църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги
Коментари Харесай

На Архангелова задушница почитаме паметта на мъртвите

Днес е църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва постоянно в съботата преди Архангеловден - на 8 ноември.

На този ден се отдава респект към паметта на мъртвите, както и безконечна благодарност на починалите в редовете на Българската войска.

Архангеловата задушница, която предхожда огромния празник на Свети Архангел Михаил, намира своето съображение в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към умрелите, която ние като християни отдаваме при всеки помен и на задушниците през годината. Архангелова задушница се назовава още Рангелова задушница, Голяма задушница и Мъжка задушница.

На Архангелова задушница, както на всеки различен помен, се раздават жито, самун, вино, сладкиши, бонбони, плодове и други храни. Освен на околните се раздава и на хората към прилежащите гробове, даже да са непознати. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос.

Значението на Задушница е огромно. Това не е единствено ден, в който околните и роднините на покойника се събират край гроба му, с цел да " ядат и пият ". Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за умрелия, че не е пропуснат. Според богослови това е връзката сред земната и небесната Църква.

(Използвани са материали на БТА)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР