Днес е толкова кресливо време - първо гласът на писателя

...
Днес е толкова кресливо време - първо гласът на писателя
Коментари Харесай

Георги Господинов: Големите войни, които ни предстоят, са войни с думите

Днес е толкоз кресливо време - първо гласът на писателя е по-тих и второ имаме една огромна замяна на думите. Това е огромният проблем и по тази причина литературата е значима, тъй като връща усета на същинските думи. В момента с думи могат да разгласят война, да те убият, да излъжат и други Писателят, литературата и четящите хора би трябвало да пречистят думите - да върнат същинската стойност на думите, тъй като ние постоянно сме подценявали думите и книгите, само че в този момент това ни се връща.

Големите войни, които ни предстоят са войни с думите.

Това съобщи в изявление за БГНЕС писателят Георги Господинов. " Мисля, че реагиращите хора, писателите, във всички времена са имали позиция. Това е значимо, тъй като писателите основават и сънищата, и фантазиите на една нация, на един народ. Това е лепилото, което ни събира като народ, без това ние сме шепа хора под празно небе, както споделяше Яворов. Във всяко време книгата е имала смисъла да слепи обществото ", добави Господинов, отличен с премията Писател на годината на Столична библиотека.
Георги Господинов
Той разяснява и какво е чувството да получиш толкоз високо самопризнание: " Усещането е, че си дружно с едни хора, които не познаваш, само че те са били с теб в домовете си в някакви следобеди, някакви вечери и са желали през книгата да получат разтуха или смисъл. Това е най-хубавата премия ", безапелационен е той.

Проф. Амелия Личева, която наградена с наградата " Най-четен стихотворец " на Столична библиотека уточни, че за нея е извънредно значимо интелектуалецът да има гражданска позиция. По думите й Столична библиотека съумява да сплоти всички - както писатели, по този начин и читатели в една общественост, която духовно да противостои на всичко, на което сме очевидци в обществото. " Надявам се, че престижите, колкото и да са размити в днешно време, въпреки всичко се поддържат по един или различен метод. Когато си си извоювал със личното си творчество, със личната си експертиза име, като да вземем за пример Георги Господинов, хората го чуват и младите го чуват. Важно е да не се отхвърляме, да продължаваме и да пишем и да приказваме по всичко, което е основно за страната. Може би политиците в един миг ще чуят ", безапелационна е тя.

Проф. Вили Лилков, който също беше отличен от Столична библиотека с премията " Най-четен създател на научна и научнопопулярна литература " акцентира, че писателите и интелектуалците непрестанно се намесват, когато видят проблем в обществото, само че " нашето око и ухо е обърнато повече към неприятните вести и неприятните събития. По-малко сме настроени да чуваме тези хора - въпрос на настройка е. Имаме задоволително създатели, задоволително общественици, които са дейни. Трябва да се дават повече опция на тези хора да приказват, има какво да чуят от тях хората. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР