Днес е Тодоровден. По традиция за празника се приготвя постна

...
Днес е Тодоровден. По традиция за празника се приготвя постна
Коментари Харесай

Модерните тенденции отричат хляба въпреки ползите за здравето

Днес е Тодоровден. По традиция за празника се подготвя постна софра, на която наложително би трябвало да участва ритуален самун, наречен колак. Той би трябвало да е във формата на подкова, а върху него се поръсва чесън, орехи или сол. 

Тъй като свети Тодор се дефинира като настойник на раждаемостта, съгласно традицията обредният самун за празника се меси от най-младата младоженка в фамилията.

Модерните трендове обаче от ден на ден стартират да отхвърлят хляба от ежедневната ни софра. Има цели диети, съсредоточени към премахването на хляба и други въглехидрати.

Хлябът в действителност може да бъде част от уравновесена диета, а въглехидратите са от решаващо значение за положителното ни здраве.

" Нуждаем се от въглехидрати, с цел да действаме вярно. Въглехидратите са храна за мозъка “, сподели Натали Мокари, диетолог от Северна Каролина, предава CNN.

За да намерите най-здравословния самун, би трябвало да имате поради доста фактори, като да вземем за пример какъв тип купувате и какво ядете дружно с него.

Пшеничният самун предлага повече витамини и фибри и има по-малко негативно влияние върху кръвната захар, което може да бъде потребно за хора, които имат инсулинова устойчивост. За спомагателни фибри потърсете самун със семена в коричката и ако е допустимо, пазарувайте от локални пекарни, за намерите първокласен, свеж самун с елементарни съставки.

За тези, които имат терзания по отношение на здравето на червата или които желаят да уловят усета на белия самун без същото равнище на пречистване, диетолозите оферират опция с мая, тъй като закваската е ферментирала, развой, който може да бъде потребен за чревните микробиоми.

Рядко обаче хората ядат единствено самун, тъй че е значимо да се мисли за цялостното хранене.

Въглехидратите, като тези в хляба, могат да ви обезпечат бърз прилив на сила, който се срутва, в случай че се употребяват независимо, само че прибавянето на протеини и мазнини оказва помощ да запазите силата си. За закуска да вземем за пример, пробвайте да съчетаете изгорял самун с яйца, авокадо или фъстъчено масло.

" Става дума за баланс “, каза Стеф Грасо, диетолог представен от CNN.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР