Днес е специален ден за всички фенове на Берое. На

...
Днес е специален ден за всички фенове на Берое. На
Коментари Харесай

Днес е специален ден за всички фенове на Берое

Днес е специфичен ден за всички почитатели на Берое. На 12 април 1986 година старозагорският клуб става първенец на България след страховит сезон.

Ето какво пишат от формалния уебсайт на " зелените ":

Днес означаваме един специфичен ден за всички " беройци "! Нека си напомним:

На 12 април 1986 година Стара Загора означи най-радостния си футболен миг. Берое победи с шампионската купа на България след един страховит сезон. На 12 април 1986 година 40 000 фенове на стадиона под Аязмото пеят " Берое първенец ", до момента в който футболистите вършат почетна обиколка на стадиона в чест на извоюваната купа. Най-накрая най-смелите фантазии на почитателите са се сбъднали. Берое е станал първенец!

Продължаваме с бр. 25 на рубриката " Берое в елита " в формалния уебсайт на клуба, която е обвързвана с присъединяване на обичания тим в елита на българския футбол. Поредицата е отдадена на юбилея " 100 години проведен футбол в Стара Загора ", който ще бъде празнуван през тази 2016 година Чрез " Берое в елита " ще се опитаме да ви представим всичко най-интересно и любопитно сезон по сезон. Всички резултати, известни статистики, кавги, рядкости. Очаквайте нов материал всяка седмица.

Рубриката е показана със съдействието на Христо Христозов и с помощта на алманаха " Футболът в града на липите " от Кънчо Колев. Част от снимковия материал за цялата графа е от книгата " Корените на ПФК Берое " от Наньо Нанев.

1985-86 година - Шампиони

В този брой на рубриката ще ви разкажем всичко най-интересно за един от най-паметните сезони в цялата история на " Берое " - шампионския. Всеки един последовател, който е бил очевидец на случилото се през 1985/86 година в никакъв случай няма да го не помни, тъй като тогава фантазията се трансформира в действителност. На 12 април 1986 година " Берое " най-накрая е първенец на България...но дано стартираме хронологично.

Преди началото на сезона в отбора има няколко промени. Новите имена са единствено две - Стоян Бончев и Мюмюн Кашмер, който е мечтан от много време. " Берое " обаче се разделя и с две от легендите си - Коста Костов и Георги Стоянов. Сред освободените са куп играчи с малко игрови минути - Атанас Баценков, Койчо Коев, Спас Кузов и Цветомир Дерменджиев. Николай Демирев пък е преотстъпен на " Чирпан ". Начело на отбора като старши треньор застава Евгени Янчовски, който наследява Петко Петков на поста.

" В началото никой не ни слагаше в сметките за купата. Ние обаче имахме страховит колектив, който бе в основата на всичко. Постепенно набрахме самочувствие и дадохме всичко от себе си за купата. Някои се пробват да омаловажат триумфа ни, тъй като нямало " Левски " и ЦСКА, само че те си бяха там със същите играчи. Просто им бяха сменили имената. ", споделиха петима от първенците в бр. 4 на предаването #СВЕТЪТеБЕРОЕ. И в действителност в самото начало никой от експертите не поставя " Берое " в сметките си.

Отборът обаче потегля отлично в шампионата и в този брой на рубриката ще ви представим всички срещи - мач по мач, тъй като всеки един има значение за крайната цел.

В първи кръг в Стара Загора гостува отборът на " Черно море ", който е победен с 3:0, след три дебютни гола на Кашмер. Във втори кръг е реализирано тъждество 2:2 в Плевен против " Спартак ", което носи 1 т. (в този сезон още веднъж важи правилото за 0 т. при нулево реми). Домакините повеждат с два гола, посредством Лазаров и Гетов, само че Йордан Митев се разписва за крайното 2:2 с попадения през втората част. В трети кръг идва дуелът с " Тракия " под Аязмото. Тогава към момента не е ясно, че това ще бъде главният съперник за купата. 23 000 души са на стадиона, с цел да гледат един същински театър. Кашмер открива още в 1-та минута, а Бончев удвоява след още 5 минути - 2:0. Пашев понижава в 12-та минута, само че Танко Танев в 28-та още веднъж прави разлика от две попадения. Последния гол в мача идва в 73-та минута, когато още веднъж Атанас Пашев се разписва за крайното 3:2. В идващия кръг идва нова победа. Отново в Стара Загора е надвит " Етър " с 3:1. Гостите повеждат посредством Лъхчиев, само че Кашмер изравнява преди почивката. През втората част " Берое " обръща дефинитивно мача с гол на Венелин Сивриев в 70-та и ново попадение на Кашмер в 83-та.

И тук идва 5 кръг - гостуването във Враца. Всички играчи след време споделят, че тъкмо след този мач са погледнали по-смело към своите фантазии. Това е бил основният миг. " Ботев " имат сериозен тим през тези години, а по традиция " Берое " играе мъчно във Враца. Кашмер обаче бележи нови два гола и на сметката му към този момент има 8 попадения до този миг. " Берое " води с 0:2 до 15-та минута, а по-късно Ивко Ганчев демонстрира своята класа и избавя редица положения, с цел да резервира резултата. Кашмер открива резултата и в идващия мач - семейството на " Локомотив " (София), а Бончев оформя крайното 2:0 за следващата победа през сезона. В 7 кръг идва първата загуба. Двубоят е против " Средец " в столицата. " Беройци " откриват посредством Радко Калайджиев в 10-та минута, а Славков изравнява в 25-та. След три минути Кашмер дава нова преднина за " Берое ", само че в 32-та Стойчо Младенов още веднъж изравнява - 2:2. Преди почивката е отсъдена дузпа за " Средец ", която е осъществена от Славков, а 5 минути след началото на втората част домакините получават и втора дузпа, която още веднъж Славков вкарва за крайното 4:2.
 Снимка 475453
Източник:

В 8 кръг " Берое " побеждава " Спартак " (Варна) с 1:0 след гол на Танко Танев в 68-та минута, а в идващия идва втората загуба, която идва и със сериозна доза шанс. В последните секунди домакините от " Академик " (Свищов) бележат посредством Христов. Победният ход обаче продължава в идващите два кръга. Първо е мачът с " Локомотив " (Пловдив), които повеждат в 15-та минута посредством Садъков, само че " беройци " обръщат с два гола на Стоян Бончев - 2:1. В 11 кръг е реализирана чиста победа в Русе с голове на Васил Драголов и Мюмюн Кашмер - 0:2 против " Дунав ". Първата загуба на точки вкъщи идва в семейството на " Сливен ". Бончев дава преднина, само че Вълчев изравнява за " точково " 1:1.

Във съдбовния 13 кръг има нова драма. Този път в Благоевград. " Пирин " повежда още в самото начало, посредством Костов, a Теньо Минчев изравнява в 17-та минута. През втората част " беройци " обръщат с гол на Петко Мароков, само че Михтарски изравнява на собствен ред в 66-та минута. Седем минути по-късно е развръзката, когато Облаков дава успеха за своя отбор с гол от очевидна засада - 3:2 за " Пирин ". В предпоследния есенен мач " Берое " приема " Витоша " пред 30 000 души на стадиона, които са в възторг след гол на Кашмер в 35-та минута, който се оказва и надвит. В последния мач за годината " Славия " нанася първата по-сериозна загуба на " Берое " за годината, която коства и първото място преди паузата, само че с еднакъв брой точки с " Тракия ". " Белите " печелят в София с 5:2, откакто обръщат мача от 0:2, пристигнала с голове на Стоян Бончев. В допълнение два от головете за " Славия " са след дузпи, а Стойков е изпъден от игра.

Пролетния дял обаче започва незабавно и първите три кръга са през декември. Причина е присъединяване на България на Световното състезание в Мексико. Новото завъртане стартира с две победи - 1:2 във Варна над " Черно море " с голове на Минчев и Митев и 1:0 над " Спартак " (Плевен) под Аязмото. Победата идва след нов гол на Йордан Митев. Последния мач за 1985 година е посещение на " Тракия " в Пловдив на 21 декември. Двубой, който ще остане във фолклора, само че и един от най-злощастните в цялата история. Като цяло до този миг двата отбора се движат редом и с съвсем идентичен брой точки. Преди мача " Берое " е на 1 място с две точки задатък.

Няколко дни преди борбата в Пловдив " Берое " гостува на " Мадара " (Шумен) за Купата на Съветската войска. Двубоят е извоюван, само че след него съвсем всички играчи са натровени с храна и имат стомашно-чревно разстройство. Молбата за отсрочване на срещата е отхвърлена. Коремните болки не са минали и в деня на мача с " Тракия ", който се играе пред 16 000 души. Подпомагани и от съдията Богдан Дочев домакините повеждат с 3:0 след две извънредно противоречиви дузпи до 30-та минута. Кашмер бележи почетно в 41-та минута, само че след единствено още две минути идва нов подарък - дузпа за 4:1. През второто полувреме " беройци " едвам се движат на терена и напълно разумно получават нови 4 гола за крайното 8:1. Тежък удар, само че не и неизпълним, тъй като има тъждество в точките.

Пролетта стартира доста добре. Победен е " Етър " във Велико Търново с 1:2, след следващ поврат през сезона. Головете на Кашмер и Минчев с изключение на успеха дават и точка преднина пред " Тракия ", поради тъждество на " жълто-черните " в Русе. В идващия кръг е победен " Ботев " (Враца) с 4:1 под Аязмото. Попаденията са дело на Драголов, Кашмер, Митев и Динев. Преднината е непокътната и след идващите два дуела, в които " Берое " побеждава " Локомотив " (София) в " Надежда " още веднъж с 1:4 след хеттрик на Кашмер и гол на Митев, както и победа над " Средец " в Стара Загора с 1:0, след ужасно воле на Кашмер в 15-та минута.

Идва 23 кръг, в който " Берое " позволява неточност с тъждество, само че то се оказва печелившо. Двубоят на " зелените " във Варна приключва 1:1 след гол на Драголов, а " Тракия " не взима точки поради нулево реми в Благоевград. Така преднината на " Берое " става 2 пункта. В идващия дуел е победен " Академик " (Свищов) с 4:0. Попаденията са дело на Драголов, Динев и Кашмер на два пъти. В 25 кръг и двата кандидата за купата губят своите мачове. " Берое " е надвит с 1:0 от " Локомотив " в Пловдив, а " Тракия " губи в София от " Витоша " със същия резултат. Мачът в Пловдив също не минава без кавги. В 75-та минута единствено съдията вижда, че Ивко Ганчев е направил с една крачка над разрешените съгласно правилника три и отсъжда заобиколен свободен удар в наказателното поле. Сотиров се разписва в интерес на безконечния си противник " Тракия ". Пет мача до края.

Васил Драголов носи успеха с 1:0 над " Дунав ", с цел да резервира върха за своя отбор. Следва трагичен 27 кръг. " Берое " не съумява да победи в Сливен, завършвайки 0:0, което не носи точки. Хиляди старозагорци са на мача, а Кашмер даже пропуща дузпа, която би дала нови 2 т. на върха, тъй като " Тракия " губи от " Славия ". Три мача - три финала. Първият е извоюван - 2:0 над " Пирин " с голове на Кашмер и Митев. Така в идващите два мача " Берое " се нуждае от най-малко 3 т. Две от тях обаче идват още в предпоследния кръг, когато " зелените " за пръв път побеждават " сините " в столицата. Цветков дава преднина за " Витоша ", а Кашмер изравнява. До почивката упражнението се повтаря - Марков прави 2:1, а Митев прави 2:2. Васил Драголов носи успеха с попадение в 68-та минута и " Берое " е единствено на точка от купата. В последния кръг противник ще бъде " Славия ".
 Снимка 475452
Източник:

На 12 април 1986 година отец Иван Бояджиев от черквата " Света Троица " стартира утринната си молитва с думите: " Господи, не помни през днешния ден за нас, само че помогни на " Берое " да стигне до купата! " И като че ли и господ оказва помощ! 40 000 фенове се стичат на стадиона на популярната дата и Драголов взривява трибуните с гол още в 7-ата минута, който се оказва решителен. След края на мача стадионът пее " Берое първенец " и насладата е неописуема.

Tрофеят е връчен на " Берое " седмица по-късно в бенефисен мач против " Локомотив " (София). Тъй като президентът на БФС не участва на награждаването от футболната централа изпращат неговия заместител Петър Сучков. Точно в 18:00 на 19 април 1986 година капитанът на тима Теньо Минчев подвига трофея със сълзи от наслада на очите си! " Берое " е първенец! Мечтата към този момент е действителност...

" Берое " печели купата след 43 т., извоювани след изиграването на 30 мача. В тях са реализирани 20 победи, 4 равенства и 6 загуби. Головата разлика е 55:36.

Състав: Илия Илиев и Ивко Ганчев - 30 мача; Мюмюн Кашмер и Кънчо Кашеров - по 29 мача; Венелин Сивриев и Стоян Бончев - по 27 мача; Теньо Минчев и Йордан Митев - по 26 мача; Стойко Стойков - 23 мача; Васил Драголов и Пламен Липенски - 22 мача; Стефан Динев - 21 мача; Петко Тенев - 20 мача; Танко Танев - 19 мача; Петко Мароков - 13 мача; Кольо Ганев - 8 мача; Христо Белчев - 7 мача; Радко Калайджиев - 4 мача; Валентин Грудев - 1 мача;

Старши треньор - Евгени Янчовски

Голмайстори: Мюмюн Кашмер - 23 гола; Стоян Бончев, Йордан Митев и Васил Драголов - по 7 гола; Теньо Минчев - 4 гола; Танко Танев и Стефан Динев - по 2 гола; Венелин Сивриев, Петко Мароков и Радко Калайджиев - по 1 гол;
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР