Днес е Сирни заговезни (Поклади) или Прощална неделя. Това е

...
Днес е Сирни заговезни (Поклади) или Прощална неделя. Това е
Коментари Харесай

Днес е Сирни Заговезни! Поискайте прошка!

Днес е Сирни заговезни (Поклади) или Прощална неделя. Това е празник на всеобщото помилван. Той е постоянно седем седмици преди ВЕЛИКДЕН.

На този ден Църквата приканва вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и обич сърцата си, с цел да посрещнат Възкръсналия Христос.

На трапезата като блажни се ядат единствено млечни и яйчени ястия, по тази причина е наименуван Сирни заговезни - последната неделя преди Великия пост, така наречен Прощална неделя, тъй като в този ден всеки желае и дава амнистия за волни или неволни обиди, недобри намерения и планове по отношение на своите близки и познати.

В Библията е казано, че който не елементарни прегрешенията на близък си, и Бог няма да му елементарни безбройните провинения, с които всеки ден го прогневяваме.

В някои български селища на този ден споделят: „ простено - елементарни! ", т. е. „ аз ти прощавам и ти ми елементарни ".

Обичаят хората да се маскират по Заговезни датира още от Средновековието и даже доста преди този момент, като у нас е публикуван единствено в някои краища. Маските трябвало да прогонят злите духове, които бродят сред хората, карнавалът символизира успеха на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата. Повод да се провежда домакински празник карнавал, мотив за забавление и, несъмнено, за общата трапеза.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР