Днес е рожденният ден на ДПС. Преди 32 години на

...
Днес е рожденният ден на ДПС. Преди 32 години на
Коментари Харесай

Йордан Цонев: Голямата заслуга на ДПС е влизането в ЕС и НАТО

Днес е рожденният ден на Движение за права и свободи. Преди 32 години на тази дата преди малко излезлият от пандиза политически пандизчия Ахмед Доган основава партията Движение за права и свободи, поставяйки я върху темелите на демократичната идеология. Това декларира Йордан Цонев и добавя:

Партията има своето зачатие в битките на българските мюсюлмани за права и свободи, чиято кулминационна точка са проведените майски митинги против тоталитарня режим през 1989 година.

ГЕНЕЗИСЪТ – БИТКАТА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ

България нямаше своето Унгарско въстание от 1956 година, нямаше своята Пражка пролет от 1968-а, нямаше Полската взаимност от 1980-та. Но България имаше проведената битка за права и свободи на българските мюсюлмани и по своето значение предизвиканите от този конфликт с режима събития у нас бяха съизмерими с битката на другите европейски страни за народна власт.

Това е генезисът на Движение за права и свободи. Ето за какво, когато ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Кардайъ споделя, че „ ние се обединихме през 1989 година и нашият митинг докара демокрацията в Бългярия”, той има също толкоз съображение да го твърди, колкото и историците, които акцентират, че събитията в Унгария, Полша и Чехослвакия са част от процеса на събряне на комунистическия режим в Европа.

ЗАРЪКАТА НА ДОГАН – ОТКАЗ ОТ РЕВАНШИЗЪМ

Първите стратегически задания, сложени от доктор Доган пред Движение за права и свободи, са отвод от реваншизъм, което обезпечи етническия мир в България; създаване и подсилване на демокрацията в страната и нейното про-натовско и про-европейско геополитическо позициониране. И в идващите години създателят и първи ръководител на Движение за права и свободи извърши тези задания с хирургическа акуратност.

ГЕОПОЛИТИЧЕСКАТА ОРИЕНТАЦИЯ – НАТО И Европейски Съюз

Метафората на доктор Доган, казана, когато Варшавският контракт още не се беше разпаднал, че „ европейският път на България минава през Босфора”, неразбрана тогава от мнозина, означаваше, че с цел да стане България член на европейското семейство, първо би трябвало да стане член на НАТО. И през 2007 година тъкмо по този начин се случи нашата фантазия - с НАТО-вектора България влезе в огромното европейско семейство.

През всичките тези години Движение за права и свободи взе участие интензивно в политическия живот и в реализацията на значимите общонационални цели.

Като общество обаче ние допуснахме една дребна група да изкриви облика на Движение за права и свободи, да заличи заслугите на тази партия за демократизацията на страната, за етническия мир, за геополитическата ни ориентировка. Най-парадоскалното е, че множеството от хората в този кръг носят своя комунистически произход – точно синовете и дъщерите на тези, които направиха закононарушението против българските мюсюлмани, си присвоиха през днешния ден правото да приказват за полезности, за морал, за народна власт и за евратлантическа ориентировка.

Това нанася щета на цялото общество.

Движение за права и свободи стои и ще продължава да стои изправено освен в борбата за народна власт и за реформиране на страната, само че и в борбата против деформиране на предишното и всевъзможни опити за корист с това минало и присвояването на непознати заслуги.

МЪЛЧАНИЕТО НА СИНОВЕТЕ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА БАЩИТЕ

Сега тази група с икономическа, медийна и политическа мощност е доста дейна в говореното за процесите в страната, само че тя бе очебийно безмълвна, когато същата правосъдна система отхвърли да въздаде правдивост и отмъщение за закононарушенията против правата и свободите в тоталитарна България.

Защо? Може би тъй като пред съда на историята трябваше да застанат бащите на днешните „ демократи”.

Скъпи членове и симпатизанти на Движение за права и свободи, цветущ празник!

Уверяваме ви, че Движение за права и свободи ще го има, до момента в който я има идеята за права и свободи, до момента в който вие стоите зад тази концепция и виждате в Движение за права и свободи своето политическо посланичество и своя политически инструмент за рационализация и демократизация на нашата Родина България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР