Днес е празникът на Свети Дух, който дава живот на

...
Днес е празникът на Свети Дух, който дава живот на
Коментари Харесай

Днес е голям празник, а вълшебни, но опасни създания тръгват по хората

Днес е празникът на Свети Дух, който дава живот на всички твари, посредством който ни се подаряват всяка мъдрост, всевъзможни духовни блага и разнообразни добродетели.   Този празник Църквата е открила поради величието на Пресветия и Животворящ Дух, Единосъщен с Бог Отец и Синът Божий. Чрез Него ни се подарява всяка мъдрост, живот, придвижване, Той е източникът на всичко живо.   Светите отци споделят, че Светият Дух не е основан от Отца, не е сътворен, не е роден, само че произлиза от Него.

Тази Божествена загадка Православната черква не се взема решение да подложи на размишление, тъй като счита, че Господ открива на индивида единствено толкоз, колкото му е належащо за неговото избавление и доста секрети остават за нас зад непроницаема завеса.   Светият Дух обогатява индивида с духовни блага и плодове духовни, украсява индивида и с многообразни добродетели, прави го дърво положително, плодоносно, създаващо положителни плодове.  

Плодовете на Духа, по думите на деятел Павел, са: обич, наслада, мир, дълготърпение, доброта, благосклонност, състрадание, честност, благост, себеобуздание.   Народът назовава празника Духовден и с него стартира " Русалската седмица ", " Русалската неделя ", " Самодивската неделя ". " Русалийки ", " Русалии " били невидими, нечисти, вредоносни сили, на които, въпреки и по-рядко, се приписва дарба да лекуват.   В Северна България имат вяра, че русалийките са душите на млади удавници, които като бели и жълти пеперуди прелитали оттатък Дунава.   За да се предпазят от русалиите, хората окичвали вратите и прозорците с пелин, чесън, репей, орехова шума, носели ги и в облеклата си, тъй като вярвали, че злите сили бягат от неприятната им миризма.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР