Днес е празник на Независимостта - празник на политическата воля,

...
Днес е празник на Независимостта - празник на политическата воля,
Коментари Харесай

Протестиращи провокираха Цвета Караянчева, но тя не им остана длъжна

Днес е празник на Независимостта - празник на политическата воля, празненство на здравия политически разсъдък. Това сподели в словото си по случай Националните празнувания на Независимостта във Велико Търново ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Обявяването на Независимостта преди 112 години е едно национално дело. Едно национално изпитание, което трае десетилетия. Народно изпитание, в което вземат участие освен най-смелите, само че и най-умните наши предшественици.

Пътят към тази историческа дата - 22 септември 1908 година, е предначертан от визионерите, взели участие в битката за църковна самостоятелност, от участниците в Българският централен революционен комитет, от тези смели българи-герои, мъченици, взели участие в Априлското въстание, от опълченците, взели участие в Руско-турската война, от основателите на Търновската конституция и от тези работливи българи, които направиха подобен стопански напредък, че Великите сили останаха сюрпризирани от това, което сътвори млада България ", сподели тя.

"Скъпи скандиращи, преди вас доста хора са били тук и са имали доста повече исторически взор напред. Днес е празник на независимостта. Но през днешния ден е четен единствено Манифестът, а и има още доста хора, които би трябвало да се борят по-късно на дипломатическия фронт, да обикалят столиците, да търсят поддръжка, да правят отстъпка по някои въпроси, само че по други да бъдат стоманено твърди, с цел да може в средата на април 1909 година самостоятелна България да бъде приета от всички.

Затова през днешния ден е празник на политическата воля, празненство на здравия политически разсъдък. Празник на тези, които в действителност могат да мислят за напред. Историците обичат да споделят парадокса, че когато България е била васална, тогава е постигнала стопански и нравствен напредък.

След оповестяването на независимостта и признаването и стартира една серпантина от сложни времена за България – национални произшествия, войни, гнет, национален съд. Никога не би трябвало да позволяваме още веднъж тези неточности.

Когато през днешния ден се събираме да честваме това, което са създали за страната ни строителите на модерна България, би трябвало да си спомняме, че тези хора, които бяха след тях позволиха неточности и ние в никакъв случай не би трябвало да ги забравяме ", акцентира Караянчева.

"Скъпи посетители на Търново, тези, които желаете да чуете и да участвате в празника на Търново, хубаво е, че се събираме всеки празник във Търново – Деня на Конституцията, Деня на независимостта, тъй като тук всеки камък има история и тук би трябвало да имаме най-голямата отговорност, с цел да можем да запазим оня изначален смисъл на понятието самостоятелност.

Независимостта би трябвало да бъде сплав от идеализъм, прагматизъм, разсъдък и смелост.

Скъпи сънародници, цветущ празник на всички. Да живее свободна и самостоятелна България. На вас, които викате „ Оставка “, също цветущ празник! ", добави още ръководителят на Народното събрание.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР