Днес е празник, който народът нарича Карамановден, Волски празник, Риначовден,

...
Днес е празник, който народът нарича Карамановден, Волски празник, Риначовден,
Коментари Харесай

Днес празнуват осем прекрасни имена! Спазваме важен ритуал

Днес е празник, който народът назовава Карамановден, Волски празник, Риначовден, Силвестри. Св. Силвестър се счита за настойник на животните и изключително на едрия рогат добитък, заради това хората честват в чест на воловете, конете, биволите. Обичаят има очистителен темперамент и е обвързван с почистване, ринене на тора от оборите, който не е изхвърлян от Коледа. В нощта против празника момците, които са коледували, измежду тях може да има и женени мъже, проведени в дружини по няколко души обикалят домовете, в които има наедрял впрегатен добитък. Стопаните държат отключени портите, връзват кучетата, с цел да не лаят, когато дойдат риначите. В обора в нова торба оставят пита, месо, вино за дружината. Специален подарък, най-често пешкир, подготвя мома, която чака обичаният й да пристигна. Мъжете почистват обора, взимат каквото са им оставили и си потеглят, без да се обадят. На другия ден може да бъдат поканени на посетители от собственик, на който са ринали. На този ден на трапезата не се поставят свинско месо и сланина, с цел да бъдат здрави животните.

Според легендата Свети Силвестър папа римски е свещеникът, кой кръщава публично император Константин І Велики.

Името му се свързва и със следното поверие. Магьосникът Замврий умъртвява вол, като му прошепва името на някакъв господ. Силвестър декларирал, че само Бог може да дава и лишава живот и заповядал на магьосника да се помоли за спасяването на животното. Със своите молебствия Замврий не съумява, само че св.Силвестър уповавайки се на вярата си, му връща живота. Затова той се счита за настойник на животните и най-много на воловете.

На този ден народът отдава респект на едрия рогат добитък и най-много на вола, защото в предишното това животно е било употребявано като съществена впрегатна мощ. Поради това празника на Свети Силвестър се назовава още Волски празник, а също и Карамановден.

Народното вярване гласи, момък (нежен мъж) откри кукуряк на Свети Силвестър, то той и неговите волове ще бъдат здрави през цялата година.

На втори януари имен ден честват: Силвия, Силва, Силвана, Силвестър, Пламен и Пламена, Гopан, Гopица
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР