Днес е последният ден, в който стопаните на домашни прасета

...
Днес е последният ден, в който стопаните на домашни прасета
Коментари Харесай

Последен ден за доброволно умъртвяване на домашните прасета от Южна България

Днес е последният ден, в който стопаните на домашни свине от Южна България би трябвало непринудено да умъртвят животните. След това прасетата ще бъдат наложително унищожени. В петък стана ясно, че 30-те кметове на пазарджишки села, които поеха ангажимент пред премиера Бойко Борисов да убедят своите съселяни да изпълнят нареждането, няма да удържат обещанието. Те оповестиха, че няма да позволен екипите от Агенцията за сигурност на храните в дворовете на хората.

В петък стана ясно, че 30-те кметове на пазарджишки села, които поеха ангажимент пред премиера Бойко Борисов да убедят своите съселяни да изпълнят нареждането, няма да удържат обещанието. Те оповестиха, че няма да позволен екипите от Агенцията за сигурност на храните в дворовете на хората. Ето какво съобщи за БНР кметът на село Юнаците Стоян Кузев: "Просто ще подвигна всички хора и ще ги изгоним. И този път ще се вдигнем цяла Южна България. Хора ми се обаждат и от Стара Загора, от Нова Загора, от Пловдив, Пловдивско. Стигнахме до единодушие, че който желае ще си заколи прасето, ще получи обезщетение, а който не желае, няма да го коли. Това беше ангажимента ".

Кметът на село Черногорово Емил Захариев добави: "Категорично същата позиция заемам и аз. Те не могат във всички села в Пазарджишка област да тръгнат наведнаж. Да забележим кои села ще си изберат и по какъв начин те ще действат и от там ние ще предприемем нашите дейности - от кое място са пристигнали оттова да си тръгнат ".

Междувременно стана ясно, че скотски остатъци са открити в дере край затворения за прекосяване път сред сливенските села Гавраилово и Бяла. Предполага се, че останките са на свине, умъртвени поради ограниченията за битка с чумата по свинете.

В края на работната седмица протестиращите край село Крушаре изпратиха до Върховната административна прокуратера сигнал поради метода, по който да бъдат унищожавани останките от умъртвените животни и за други значими проблеми.

Протести против условието за непринудено умъртвяване на прасетата в персоналните стопанства с пътни блокади провеждат също жителите на ямболското село Безмер и варненската община Долни чифлик, отбелязва БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР