Днес е петък, 13-и, дата, която често се свързва с

...
Днес е петък, 13-и, дата, която често се свързва с
Коментари Харесай

Как се нарича страхът от петък, 13-ти?

Днес е петък, 13-и, дата, която постоянно се свързва с неприятен шанс. През деня милиони суеверни хора ще заобикалят срещите с черни котки, ще стоят надалеч от огледала от боязън да не ги счупят и ще хапват безвкусни ястия, обезпокоени, че могат да разсипят солта. Други ще предпочетат да не карат или да не пътуват със аероплан, а някои ще стигнат по-далече - няма да напущат къщите си, с цел да не ги сполети злощастие, написа в. " Дейли мирър ".

Това е вторият петък, 13-и за годината . Първият беше през април.

Историци твърдят, че до момента не е открито пояснение за какво свързването на петия ден от седмицата с цифрата 13 провокира толкоз суеверия. Известно е, че в Средновековието петък, 13-и е считан за трагичен ден. В наши дни на това се гледа като на фатализъм.

Страхът от петък 13-о число се назовава параскевидекатриафобия . Идва от трите гръцки думи параскеви /петък/, декатреис /13/ и уплаха /страх/. В доста страни по света високите здания нямат 13-и етаж, а огромни летища нямат 13-и терминал.

Известни персони са се страхували от цифрата 13. Американският президент Франклин Делано Рузвелт, извел страната от Голямата меланхолия, в никакъв случай не е пътувал на 13-о число от месеца и не е канил на обяд или вечеря 13 души. От параскевидекатриафобия са страдали също император Наполеон Бонапарт и американският президент Хърбърт Хувър.

Показателно е обаче, че математиците и физиците, които непрекъснато си служат с числа, не одобряват, че цифрата 13 носи злощастие . В него, както и във всяко друго число, няма нищо изключително, твърдят те.-->



Родени на 13-и в петък са някогашният кубински водач Фидел Кастро , известният американски обирджия на банки и на влакове Бъч Касиди, някогашният министър-председател на Англия Маргарет Тачър.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР