Днес е първият тур на изборите за кметове и общински

...
Днес е първият тур на изборите за кметове и общински
Коментари Харесай

Днес са местните избори: Какво трябва да знаят избирателите

Днес е първият тур на изборите за кметове и общински съветници. За четвърти път гласуването на изборите у нас е наложително, само че глоба за негласуване няма.

Избирателите по описи са 6 227 901, а всички претенденти за локалната власт са 36 251. Кандидатите за общински съветници са 29 493, за кметове на общини - 1254, а за кметове на кметства - 5041. В пет общини, както и в 392 кметства има единствено по един претендент за кмет. Кандидатите за районни кметове в София, Пловдив и Варна са 463 души.

Гласуването стартира в 7.00 часа и завършва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде продължен по преценка на Централната изборна комисия (ЦИК), в случай че в 20.00 часа пред изборните пространства има искащи да гласоподават, само че удължаването може да е най-вече с един час - до 21.00 часа.

Бюлетина за всеки избор

Гласуването ще е единствено и само с хартиени бюлетини, обособени за всеки тип избор. За първия тур са отпечатани над 17.2 милиона бюлетини, като всяка от тях е на непрозрачна хартията, има осемцифрен номер, който се откъсва след гласуването, както и място на гърба за два печата.

В София, Пловдив и Варна има три типа избори - за кмет на община, за общински съветници и за областен кмет, в останалите общински центрове - два. В селата към столицата има и четвърти избор - за кмет на кметство. В останалите села у нас, които имат над 350 поданици, се гласоподава за кмет на община, за общински съветници и за кмет на кметство.

Бюлетините, с които се гласоподава за кмет на община, кмет на кметство, както и за областен кмет, са еднотипни. От лявата страна са имената на партиите и обединенията, издигнали претенденти, а от дясната - имената на претендентите. По средата са квадратчетата с номерата на партиите, обединенията и самостоятелните претенденти. Най-отдолу има алтернатива " Не поддържам никого ". Кандидатите за кмет на София са 20, на Пловдив - 14, а на Благоевград и Шумен - по 13.

Преференция за съветник

От лявата страна на бюлетината за избор на общински съветници са вписани наименованията на всички партии и обединения, записали кандидатски листи, както и имената на самостоятелните претенденти, като номерата в квадратчетата са от 1 до 100 съгласно жребия; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция за обособен претендент от дадена листа, в които има номера от 101 до нагоре (в София до 161). Има и опция " Не поддържам никого ".

За повторно на локални избори гласуващите могат да отбележат преференция за желан претендент за общински консултант, а прагът за годност е 7% от действителните гласове за съответната листа. Номерата са разнообразни, с цел да се избегнат съвпадения по така наречен феномен 15/15, когато номерът на политическата групировка съответствува с номера на претендента. Ако няма маркирана преференция, гласът ще се брои за лидера на общинската листа, както е и на парламентарни избори.

Как се гласува

Гласоподавателят се явява в секционната изборна комисия (СИК) по непрекъснат или сегашен адрес, в случай че е декларирал авансово такова предпочитание. Той се легитимира пред член на комисията с персоналната си карта (със зелен паспорт – единствено гласоподавателите, родени до 31.12.1931 г.). След регистриране на данните от персоналната карта на гласоподавателя в листата той получава бюлетини, които се откъсват от съответните кочани и на гърбовете им се слага по един щемпел на СИК. Нарушение е, в случай че членовете на комисията са накъсали бюлетините авансово за облекчение.

След като вземе бюлетините, гласоподавателят влиза в тъмната стаичка за гласоподаване. Той отбелязва вота за кмет, като слага знак Х или V в квадратчето с номера на определения от него претендент или опцията " Не поддържам никого ". По същия метод се отбелязва избор за желаната листа с претенденти за общински съветници или самостоятелни претенденти. Преференцията за даден претендент от листа се отбелязва в съответното кръгче със същите знаци. Гласът е автентичен единствено в случай че е с химикал, пишещ със наследник цвят.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР