Днес е първият от изпитите след седми клас, които служат

...
Днес е първият от изпитите след седми клас, които служат
Коментари Харесай

На изпит по български език и литература за гимназиите днес ще се явят над 61 хил. седмикласници

Днес е първият от изпитите след седми клас, които служат като вход за кандидатстване в гимназиите в страната - по български език и литература. На него се чака да се явят към 61 223 възпитаници.

Изпитът ще стартира в 9 ч. - час по-рано от обичайното до момента. Учениците би трябвало да бъдат в учебните заведения най-късно в 8.30 ч. и да са заели местата си не по-късно от 8.45 ч. Всеки се явява в учебното заведение, в което учи.

За да влязат на изпита, учениците би трябвало наложително да носят служебната записка , която им се издава от учебното заведение и на която е генериран входящ номер, както и документ за идентичност - бележник или персонална ученическа карта.

Задължително ще е учениците да пишат с черна писалка. Причината - тестванията ще се ревизират към този момент електронно и условието е поради сканирането, изясняват от министерството. Препоръчително е децата да носят две идентични черни писалки, с цел да са спокойни, в случай че едната спре да написа.

Всеки изпитен комплект ще има неповторим баркод , с цел да няма обърквания с предадените листи.
Ще се ревизират и черновите .

По време на изпита не може да се употребяват мобилни устройства, калкулатори и справочници. Предприели сме ограничения за сигурност и има планувана опция за видеонаблюдение, защото изпитът е от огромно публично значение, предизвести зам.-министърът.

Изпитът няма да бъде разграничени на модули, както до момента, само че продължителността остава същата - 150 минути . За децата със специфични просветителни потребности ще бъдат дадени спомагателни 90 минути.

Тестът по български включва 25 задания. Част от тях са с избираем отговор, а друга - със свободен отговор. Последната задача изисква отговор от няколко фрази. Втората част на този изпит е преразказ с дидактическа задача. Тази година за последно изпитът по български език и литература ще включва единствено творбите, изучавани по литература в седми клас. През 2020 година ще бъдат включени и творбите от шести клас, а през 2021 година - и от пети, т.е. от целия стадий на главното обучение.

На 19 юни е изпитът по математика , който се състои от 25 задания с избираем или свободен. На 21 юни е миниматурата по непознат език - явяването на нея е по избор и при положително показване дава уверение за степен на притежаване на езика. Не е наложително изпитът да е по езика, който е учи в учебно заведение. отговор.

Няма промени при образуването на оценките от изпитите - оптималният брой точки, които ученикът може да получи на изпит, е 100 .

Резултатите се чака да бъдат оповестени до 27 юни . Учебната година за седмокласниците завършва на 28 юни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР