Днес е първият ден от Свещения месец – Рамазан. Периодът

...
Днес е първият ден от Свещения месец – Рамазан. Периодът
Коментари Харесай

Започва свещеният месец за мюсюлманите Рамазан

Днес е първият ден от Свещения месец – Рамазан. Периодът на самоограничение за мюсюлманите, предхождащ огромния набожен празник Рамазан Байрам, тази година ще премине под знака на изключителното състояние. Отменят се груповите вечерни молебствия в джамиите, както и обичайните споделени трапези „ ифтар “, които се организират по залез слънце с благотворителна цел, заяви БНР. Раздаването на храна на нуждаещите се ще става с пакети в сходство със здравните рекомендации.

Мюсюлманското вероизповедание приготвя богата онлайн стратегия за целия интервал на свещения месец, с което ще бъдат задоволени духовните потребности на общността, уточни представителят на Главното мюфтийство Джелал Фаик. " Трудно ще е за вярващия човек, тъй като Рамазан изисква да се съберем на едно място, да споделяме обща софра, да се молим дружно, само че би трябвало да бъдем и виновни жители. Призоваваме всички наши братя и сестри да се молят от вкъщи си. ", сподели още Фаик.

Масовите молебствия в джамиите бяха неразрешени със заповед на Главното мюфтийство още преди месец, поради разпространяването на болестта. По време на Рамазан ограничаващите ограничения не престават да се съблюдават, а молитвените храмове в цялата страна ще бъдат отворени само за самостоятелни визити.

" През деня един, който има потребност да влезе в джамията и желае да се помоли самичък в храма, няма никакъв проблем. ", изясни още представителят на Главното мюфтийство.

Периодът на самоограничение за мюсюлманите продължава един месец.

" Изисква се от мюсюлманина да бъде по-въздържан от всички скотски потребности, да се обърне с намерено сърце към своя основател, да чете Свещения коран, както и да помогне на хората в последна потребност. ", сподели Фаик.

Междувременно влизането в България на хора и транспортни средства, идващи от Турция, беше неразрешено от тази нощ със заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Изключение се позволява за тежкотоварни коли, транспортни средства със специфичен режим на придвижване, коли пренасящи хора, които се нуждаят от лекуване, както и коли, изпълняващи филантропични задачи. Забраната важи до неделя вечерта. Целта е да се попречи на влизането от Южната ни съседка на хора с двойно поданство, които идват у нас, с цел да посетят околните си по случай началото на месец Рамазан.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР