Днес е особено важен ден за Лазар Радков. Капачки за

...
Днес е особено важен ден за Лазар Радков. Капачки за
Коментари Харесай

Лазар Радков: 500 тона капачки по-късно

Днес е изключително значим ден за Лазар Радков. " Капачки за бъдеще ", една от най-големите благотворителни акции, навършва три години. Време, за което самодейността съумя да съобщи близо петстотин тона пластмаса, а средствата от нея да отидат за закупуването на нови кувьози. Неуморим и кадърен да въодушевява останалите, Радков трансформира " Капачки за бъдеще " от концепция сред другари в национална идея. Ето какво ни описа той в рубриката " Предай нататък ":  
Точно три години. Какво постигнахте за това време и какво още си поставяте като цел отсега нататък?
Преди 3 години на тази дата беше първата ни акция. Започна като самодейност на другари. Но за 3 часа събрахме 10 тона пластмаса пред Националния стадион. Тогава си дадохме сметка, че хората имат предпочитание да вземат участие в сходни дела. И по този начин - до това лято бяхме събрали и рециклирали 404 000 кг. пластмаса и може би ще достигнем съвсем 500 000 кг. напълно скоро.
Подменили сме старите и амортизирани кувьози в 22 лечебни заведения в 22 по-малки обитаеми места, където имат доста сериозен проблем. Отделно помогнахме на още 14 лечебни заведения с друга здравна инсталация. За 2 години години и половина успяхме на помогнем на 36 лечебни заведения в 36 обитаеми места посредством кувьозите и друга инсталация, която сме дарили. В края на годината ще разберем на какъв брой животи сме помогнали да се развиват обикновено.
Това е извънредно значимо, тъй като статистиката споделя, че всяко трето дете в България, което е сложено в кувьоз, получава увреждания на очите, защото наличната техника е извънредно остаряла, на повече от 20 години.
Да, това беше главният проблем, поради който започнахме акцията. Отделно едно от всеки 10 деца се ражда недоносено...И това крие доста опасности. Лекарите работят със остаряла и амортизирана техника, колкото могат. Преди 3 години като проучвахме лечебните заведения разбрахме, че има кувьози от 80`те... Имаше един от 76-та дори, който даже не работеше. Имаше места на които кувьозите се водеха единствено по документи, с цел да не затворят отделението...Пък деца се раждат...Така е направена системата, че има доста проблеми. Това, което го вършим ние, е в действителност капка в морето. И все пак за стотици недоносени бебета и дребни човечета това е доста.

Сега " Капачки за бъдеще " има нова цел. Би ли разказал за нея? 
Новата цел е да осигурим детски неонатални коли за спешна помощ за районите в страната. Защото в действителност има единствено една безусловно 100 % оборудвана детска кола за спешна помощ, дарена през 2017 година И една отчасти оборудвана. Тези две коли за спешна помощ са в София. В останалата част в България неонатологиите и центровете за незабавна здравна помощ се оправят с превозването на бебенцата както могат. Един доктор ми описа, че са като опълченците на Шипка. Ако има сигнал в неонатологията оттова се свързват с центъра за незабавна здравна помощ. Оттам взимат една елементарна кола за спешна помощ. Махат носилката, отиват в неонатологията. Слагат транспортен кувьоз, само че скобите за захваще на колата за спешна помощ не съответстват, тъй като кувьозите са немски, колите за спешна помощ френски и не им съответстват релсите...Налага се с едни ремъци и каиши да ги завързат. Може да си визиите какъв брой постепенно става това и какъв брой мъчно. Та по тази причина взехме решение да съберем пари за детски неонатални коли за спешна помощ. Има потребност от 5-6 за цяла България най-малко за начало. 
Каква е цената на една кола за спешна помощ и какъв брой тона капачки са нужни?
Около 150 000 лв.. Дават ни разнообразни цени, само че общо взето ще ни трябват 400 тона капачки. Но получаваме и дарения от компании тази година, тъй че в случай че ни поддържат повече, пътят до обезпечаване на колите за спешна помощ ще бъде скъсен. Предстоят ни и диалози с лечебните заведения, тъй като в случай че има такава кола за спешна помощ, би трябвало да имат най-малко водач на промяна. 

Какви компликации срещнахте през тези години? От кого идваха - хора, институции? 
Имаше доста проблеми. Преди 1 година някъде, когато искахме информация от министерството на опазването на здравето за това какъв брой кувьози има в страната, изобщо не ни я дадоха. Но май я нямаха, по тази причина. И изследваха. Ето по какъв начин влияем позитивно на институциите. 
Един път пък пред националния стадион ни бяха останали 8 тона капачки, които трябваше да транспортираме. Много скоро обаче започваше мач сред " Левски " и ЦСКА. От едната страна полиция, от другата жандармерия, от трета - агитки...
Много пъти хора са подлагали на критика идеята с най-различни причини. Старал съм се всички постове, които пиша, да дават оптимално количество информация, с цел да може всичко да е транспарантно. Една от линиите, които развиваме, е да подтикваме хората да рециклират разделно. Направих едно изследване преди 1 година измежду нашата публика. 77 % споделят, че са понижили количеството пластмаса, които употребяват, а 89 % са почнали да събират разделно. Така че акцията има позитивен резултат и обществено, и върху околната среда. Популярна е измежду детските градини и учебните заведения. Децата по този начин се учат да почитат околната среда и да я пазят, учат се на съпричастност и на доброволчество. 
Не настоявам, че сме създали нещо кой знае какво. Но от нищо направихме нещо - успяхме да организираме доста хора и с това сме икономисали на природата стотици тонове боклук, стимулирали сме жителите да пазят природата, да оказват помощ и не напоследно място, дали сме късмет на стотици мъчнички човечета да се развиват здрави.


Ще разкажете ли повече за самия вас? Има ли някаква история, която стои зад мотивацията ви и ви е трансформирала по някакъв метод?
Реално се занимавам с доброволчество и със обществено значими акции още преди " Капачки за Бъдеще ". И малко е прозаично, само че имам вяра, че в случай че желаеме да живеем на едно по-добро място, ние сме първите, които би трябвало и можем да създадем нещо по въпроса.
Със сигурност има хора, които се въодушевяват от това, което правите; от кои образци обаче се вдъхновявате вие самият?
Вдъхновяват ме хората, които работят крепко.
Вдъхновяват ме хората, които работят за това да създадат света към тях малко по-добър.
Вдъхновяват ме хората, които са положителни в нещо.
Хората, които се стараят да стават още по-добри и да дават от ден на ден на света към себе си.
Днес акцията ви продължава. Къде хората ще могат да оставят събраните капачки и да оказват помощ за профилираната кола за спешна помощ?
Между 9 и 15 часа ще бъдем на площад " Александър Батенберг ". Организирали сме го по този начин, че хората да не се струпват, ще има шлемове за всички доброволци, ще вземаме капачки даже от колата, с цел да сведем до най-малко контактите и да спазим противоепидемичните марки. И, несъмнено, в случай че някой желае да подари финансови средства, одобряваме дарения. Може да ги извършите тук:
IBAN: BG67UNCR70001523100818
BIC: UNCRBGSF
Титуляр: ФОНДАЦИЯ ЛАЗАР РАДКОВ
Основание за заплащане: " Дарение "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР