Днес е особен ден. Ден, който е белязан за българския

...
Днес е особен ден. Ден, който е белязан за българския
Коментари Харесай

Янев и Заев на съвместен брифинг: Трагедиите са общи, координираме на всички нива

Днес е необикновен ден. Ден, който е белязан за българския народ с две съществени нещастия. Да стартираме от случая от предходната вечер във варненското село Рояк, където починаха български жители в Дома за подкрепяне на възрастни хора. Това е една покруса, която се проверява и сега. За страдание в границите на по-малко от 7-8 часа, нова покруса беляза тази нощ. Инцидент с пътнически рейс, регистриран в Република Северна Македония, с жители от Северна Македония и други народности и с над 40 починали. Трагедиите са общи, те са това, което ни допира, прави ни хора и съпричастни, без значение каква е народност са починалите. Единствено, което можем да създадем, че да изразим нашата съпричастност с околните на починалите, да изразим нашите съболезнования.

Това съобщи служебният министър председател Стефан Янев на взаимен брифинг с македонския си сътрудник Зоран Заев, който дойде по неотложност в България след автобусната злополука на автомагистрала " Струма ", при която починаха 45 македонски жители, измежду които 12 деца. Седем души, измежду които 17-годишно момиче, са потърпевши и са настанени в " Пирогов ".

" Премиерът Заев имаше опция да ги посети. Аз също се срещнах се с тези хора. Общото умозаключение на медиците е, че контузиите са релативно леки. За психическите им контузии е рано да се приказва. Да се надявам, че до един - два дни положението им ще разреши да се транспортират до местата, където те желаят и техните близки ги чакат. В съгласуваност сме с премиера Заев от ранните часове тази заран. Българските управляващи и управляващите на РСМ имат съгласуваност с министрите и органите, които правят следствието. Създадена е съгласуваност на всички равнища сред двете страни. Надяваме се от следствието да научим тези поучения и уроци, които ще ни предпазят от допускането на сходни произшествия в бъдещето ", добави Стефан Янев.

От своя страна македонският министър председател Зоран Заев акцентира: " Ние сме приятелски нации и в положително и неприятно, да се надяваме да си оказваме помощ повече за положително. Тук сме да си оказваме помощ, когато е тежко, да се сме дружно и в наслада " и добави, че в Северна Македония следва да се афишират два дни печал по отношение на случая. В България към този момент община Благоевград разгласи ден на печал.

Заев изрече съболезнования за нещастието в дома за възрастни във варненското село Рояк, където починаха общо 9 души при пожар.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР