Днес е особен ден. Ден, който е белязан с две

...
Днес е особен ден. Ден, който е белязан с две
Коментари Харесай

Янев: Трагедиите са общи, Заев: И в добро, и в лошо сме заедно

Днес е необикновен ден. Ден, който е белязан с две съществени нещастия – случаят от предходната вечер във варненското село Рояк, където починаха девет български жители. Трагедията и сега се проверява. Разследващите органи би трябвало да свършат своята работа. Няколко часа по-късно, нова покруса беляза днешният ден. С тези думи служебният министър-председател Стефан Янев стартира изявлението си по време на взаимен брифинг в Министерски съвет с сътрудника си от районен съд Македония Зоран Заев, съобщи БГНЕС.

" Трагедиите са общи ,

нещастията са това, което ни прави хора и съпричастни, без значение каква народност са хората, които към този момент не са измежду нас. Единственото, което може да създадем, е да изразим нашите съболезнования. Едновременно с това българската страна, във всичките ѝ форми – във връзка с сигурността и следствието на подобен вид произшествия, работи бързо и е на място и сега, съобщи Янев след нещастието на автомагистрала „ Струма”, при която македонски рейс катастрофира и се възпламени. Трагедията взе живота на десетки души, жители на РСМ, измежду които деца.

Зоран Заев заяви, че жертвите са 46, измежду тях 11 деца. Досега информацията бе за 45 жертви.

" В съгласуваност сме с премиера Заев .

Българските и управляващите на районен съд Македония имат съгласуваност по секторите – на външните работи, на вътрешните работи, на опазването на здравето. Представителите на прокуратурите на двете страни също работят ", акцентира Стефан Янев и увери, че съгласуваност е основана на всички равнища.

Българското държавно управление следва да разгласи ден на печал в памет на жертвите, сподели още Стефан Янев.

От своя страна Зоран Заев изрази състрадание и към българския, и към македонския народ. Работим взаимно на най-високо равнище, удостовери и Заев.

Запитан дали нещастието ще се отрази на връзките на двете страни, Заев разяснява:

" Ние сме и в положително, и в неприятно дружно .

Да, тази покруса ще има въздействие на нашите връзки. Позитивно, тъй като би трябвало да си оказваме помощ, когато е тежко и да споделяме насладите ", съобщи Заев.

Той изрази насладата си, че България е избрала президент. "Радвам се, че има и някаква популярност по отношение на бъдещото държавно управление ", сподели още той.

От своя страна Стефан Янев сподели, че

през днешния ден е ден за проява на нашата съпричастност

и на първо място да погледнем към човешките ни корени. "В чисто политически аспект – дали и по какъв начин ще се развият връзките и диалозите сред двете страни – аз постоянно съм вярвал в разговора. В този дух на неприкритост, който имаме досега, се надявам да търсим решението, което е взаимноизгодно и за двете страни и в полза на народите от двете страни на границата ", съобщи Янев.

И двамата министър председатели приканиха да се изчакат заключенията на проверяващите органи.

" Имаме информация по всички въпроси, само че тя е част от следствието .

Апелирам към професионалната нравственос и схващане, би трябвало да има баланс за информацията, която излиза сега, за информацията, която ще излезе от проверяващите органи и за информацията, която ще получат околните на жертвите ", прикани Стефан Янев медиите.

"Оценката на секторите и какво тъкмо се случва по пътищата е дело на профилираните органи. Преценката на кмета на Перник е негово персонално мнение. Аз не бих приел никакъв тип спекулации за положението на сектора от автомагистралата ", заключи Стефан Янев.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР