Днес е обявен Ден на траур в памет на пилота

...
Днес е обявен Ден на траур в памет на пилота
Коментари Харесай

Ден на траур в памет на майор Валентин Терзиев

Днес е разгласен Ден на печал в памет на водача майор Валентин Терзиев, умрял при драматичен случай, в който самолетът му МиГ-29 падна по време на обучение във водите на Черно море край Шабла. Това заяви при започване на държавното съвещание в Министерския съвет служебният министър председател Стефан Янев.

" Това е един актуален български воин, чиято памет би трябвало да бъде помнена и зачитана ", уточни Янев и изрази съболезнования към фамилията и околните.

Инцидентът с рухването на военния аероплан МиГ-29 от българската войска стана на 9 юни при осъществяване на подготвителна задача над морската акватория на България. Веднага първо започва интервенция по търсенето и спасяването на водача на изтребителя, която за жалост завърши трагично - при издирването се откри, че 47-годишният майор Валентин Терзиев е умрял.

След това това стартира интензивно търсене на „ черната кутия ". Тя беше открита на 24 юни и бе комплициран завършек на издирвателната интервенция. От думите на експертите стана ясно, че все още те не могат да извлекат никаква информация за съдбовния завършек на машината, защото са получили устройството повредено. Модулът с паметта е бил цялостен с вода и останки от петролен артикул. В него е имало деформации, отсъствал е електрическия съединител и е бил пресечен лентовия кабел. По тази причина от Граф Игнатиево предложиха " черната кутия " да бъде изпратена при нейния производител, който единствен може да подсигурява, че няма да се изгубят съхранените данни. Целият развой на оглед е записан на видео, с което разполагат и проверяващите. При тях към този момент е и модулът с паметта. При разшифроването на данните ще участват и наши експерти, защото устройството от разрушилия се изтребител е българска благосъстоятелност.

Специалистите показаха още, че по време на учението целта е пусната на точната височина - 7000 м, на 20 км от брега на Шабла, със скорост на изтребителя спускач 480 км/ ч при ограничаване 550 км в час, надалеч от горната й граница.

" Майор Терзиев е наш брат, цяла вечер го чакахме да се върне. Изказваме съболезнования на фамилията му. Никой от нас не желае да крие истината, а тя да излезе нескрито ", безапелационни бяха сътрудниците на починалият водач.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР