Днес е Никулден, а православната църква почита Свети Николай. В

...
Днес е Никулден, а православната църква почита Свети Николай. В
Коментари Харесай

Никулден е! Легендата гласи, че Свети Никола носи първият сняг, а традициите повеляват именниците да почерпят не само с риба, но и с...

Днес е Никулден, а православната черква уважава Свети Николай. В православната религия на българите светецът Николай Мирликийски (Свети Никола), чието име значи " Побеждаващ ", се уважава като патрон на риболовците. Според народнохристиянския мит за подялбата на света нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е стопанин на целия подводен свят - рибите и водните демони.

Народните показа за " мокрия Свети Никола " или " рибния светец " са разнородни. Той се осмисля като хвъркат момък с невероятна физическа мощ. Лети със златните си крила над морета и океани и влиза в люти борби с водните демони. В други случаи е именуван остарели, зимни Св. Никола и е описван като беловлас и белобрад дъртак. Християнската иконография го изобразява също като възрастен мъж.

Задължителен детайл в обредността през този ден е приготвянето на риба, чието тяло е покрито с люспи. Най-често това е шаран, защото съгласно поверието шаранът е " прислужник на Св. Никола ". Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето, мощни талази пропукали пода й. Св. Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така избавил от удавяне своите спътници. Затова има бит да се жертва шаран в чест на светеца. На този ден всеки би трябвало да си хапне риба. Народът споделя: " На Никулден човек би трябвало да си почопли зъбите с рибя кост, въпреки и от боклука да я вземе ".

Когато се подготвя шаранът или друга риба с люспи (мряна, платика), люспите не трябва да се търкалят по земята и никой не трябва да стъпва по тях, с цел да не го сполети неволя. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – има вяра се, че по този начин ще се опази и умножи плодородието и фамилното благоденствие. Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст и се назовава ”кръхче”, възрастните дами пришивали на капиците на децата, с цел да ги пази от зли сили и уроки. В деня на свети Никола на трапезата с изключение на рибник и обредни хлябове, би трябвало да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, фасул.

В националната визия Свети Никола носи първият сняг - раздрусва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Ако на Никулден се появи скреж, това е добре за зърнените култури. Известна е поговорката: " Днес му е денят, на следващия ден му е снегът ". На Никулден се вършат предсказания за времето и бъдещата годишна продукция. Свети Никола се счита настойник на фамилията и рода, страж на дома, парцела и стоката. За собствен патрон го почитат риболовци, търговци, кираджии, воденичари, ловджии, банкери.

Според легендата свети Никола, с изключение на настойник на риболовците и мореплавателите, е настойник и на банкерите. Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на небогати и безпарични, като раздавал благосъстоянието си. Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не схванат от кое място идват те. Преданието споделя, че свети Никола неусетно подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, с цел да може да омъжи трите си дъщери и да ги избави от непочтеност.

След 44-годишно спиране през 1992 година Асоциацията на комерсиалните банки и Българската национална банка възвръщат традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите.

Днес имен ден честват всички, които носят красивите имена Николай, Никол, Никола, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико и Ница.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР