Днес е може би най-тъжният ден от гледна точка на

...
Днес е може би най-тъжният ден от гледна точка на
Коментари Харесай

Игумен призовава проповедта да се обърне много силно към хората

" Днес е може би най-тъжният ден от позиция на православното богословие, само че дружно с това и един от най-тържествените и един от дните, в който се влага доста вяра и доста очакване. След Разпети петък идва славното Христово Възкресение ".

Това съобщи игуменът на Бачковския и Троянския манастир свещеник Сионий в ефира на БТВ.
 Разпети петък е
Разпети петък е

Най-тъжният и заплашителен ден от седмицата преди Великден

Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият наследник Исус Христос , с цел да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На този ден от Страстната седмица постът в Православната черква е изключително непоколебим - тогава нито се яде, нито се пие даже вода, изясни свещеник Сионий.

" Виждаме, че хората, които остават на литургията, са от ден на ден, че доста младежи и деца се обръщат към вярата. Храмовете последователно се изпълват с хора, което е най-голямото благосъстояние на една черква - Божият народ ", разясни игуменът.

По думите му всеки съгласно своите сили може да съпреживее тези премеждия, само че с цел да преживее страданията и да желае да ги преживее, би трябвало да има вяра във Възкресението и да го чака . Епископ Сионий означи, че народът ни е бил доста духовно и църковно ощетен във времето, само че по думите му храмовете у нас последователно се изпълват с хора.

За свещеник Сионий проповедта би трябвало да се обърне доста мощно към хората. " Храмовете постоянно са цялостни с хора, изключително в неделя, изключително на празници. Хората идват в църквите, което значи, че имат доверие към Църквата ", сподели още той.

По думите му отрицателните моменти постоянно са съпътствали живота на Църквата , само че в никакъв случай не са оставяли трайни следи. Епископ Сионий похвали работата на ръководещите и съобщи, че българското държавно управление оказва помощ за живота на Църквата с обновяването на десетки храмове и манастири.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР