Днес е международния ден за борба с насилието срещу жени.

...
Днес е международния ден за борба с насилието срещу жени.
Коментари Харесай

Ковачева: Кризисните центрове за у нас са общо 13 за цялата страна

Днес е интернационалния ден за битка с насилието против дами. Оказва се, че в България в множеството от убийствата на дами са забъркани техните сътрудници. Голям е и броят на сигналите за домашно принуждение. " Днес нашата постройка ще бъде оцветена в оранжево в символ на съпричастност към дамите жертва на принуждение ", сподели в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия националният омбудсман Диана Ковачева.

Ще бъде отворена и тематична приемна от сутринта до вечерта разнообразни специалисти ще съветват жертви на принуждение и ще оказват помощ. Мълчанието е рисково, съобщи омбудсманът.

За тази година до края на месец септември се оказва, че приблизително по две дами са изгубили живота си вследствие на принуждение от своите сътрудници. Наказателният кодекс афишира домашното принуждение за закононарушение единствено тогава, когато има систематичен темперамент. На в действителност една жена може да бъде убита или осакатена още от първия или от втория път.

Жените постоянно се опасяват да приказват за насилието. Полицаите постоянно не са подготвени и демонстрират недоумение.

Ковачева изпраща рекомендация до регионалните шефове, които имат право да откриват спешни центрове. В момента те са общо 13 за цялата страна, а за София той е един с осем места. Препоръката на Съвета на Европа е на всеки 10 000 души е да има по един спешен център.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР