Днес е Лазаровден! Един от най-красивите български пролетни празници, в

...
Днес е Лазаровден! Един от най-красивите български пролетни празници, в
Коментари Харесай

Етнологът Иглика Мишкова пред Dir.bg: За гадаенето и магията на лазаруването

Днес е Лазаровден! Един от най-красивите български пролетни празници, в който националните ритуали носят послания, свързани с дома, фамилията, плодородието и щастието.

В основата на най-големите и обичани български празници стоят древен и религиозни събития, които се почитат на избран ден или дата. Църквата има строги обичаи и догми за отбелязването им. За множеството от тях народът също си има свои обичаи, доста от които водят началото си от езически вярвания за индивида и природата. Те са останали още от времената, когато хората си обяснявали естествените стихии и явления с гнева на Боговете и търсили метод да ги умилостивят. С течение на хиляди години Езичество и Православие по този начин са се преплели, че в наше време одобряваме това за даденост и означаваме религиозни събития, като правим и разнообразни национални обреди.

Лазаровден се чества в съботата преди началото на Страстната седмица и е денят преди Цветница. На този ден в религията се отбелязва възкресяването на Лазар от Иисус Христос. В националните традиции това е и денят, в който се прави обичаят лазаруване.

За празника и националните традиции, свързани с този ден, споделя в изявление за Dir.bg етнологът-куратор гл. ас. доктор Иглика Мишкова от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей:

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР