Днес е Лазарова събота, а утре - седмица преди Великден,

...
Днес е Лазарова събота, а утре - седмица преди Великден,
Коментари Харесай

Лазаровден

Днес е Лазарова събота, а на следващия ден - седмица преди Великден, честваме Цветница. Лазаровден е един от трите огромни християнски празници, предхождащи Пасха.Според Библията на този ден Иисус Христос връща към живота приятеля си Лазар четири дни след неговата гибел. Бог споделя „ Лазаре, излез вън! ", и съживява Лазар, който излиза от гробницата си. Ето за какво името Лазар е знак на здраве и дългоденствие.
Възкресяване на Лазаря в Библейския текст Лазаровото възкресение станало непосреден мотив за смъртната присъда на Спасителя. Затова точно от най-дълбока античност било открито случилото се да се спомня преди началото на Страстната седмица (Седмицата на Христовите страдания).
В IV век Лазаровото възкресение се смятало за общоцърковен и церемониален празник, което се вижда от множеството поуки на този ден от св. Иоан Златоуст, блаж. Августин, и други В VII-VIII век светите църковни песнописци св. Андрей Критски, Козма Маюмски и Иоан Дамаскин съставили особени песнопения и догми, отдадени на празника, които са в Църквата употребява до ден сегашен.
Народни традиции
Лазаровден се чества на осмия ден преди Великден и постоянно е в събота. Празникът стартира рано сутринта. Младите девойки се обличат в празнични премени и се разделят на групи по 5-6 лазарки. Те обикалят селото, пеят и танцуват. Всички чакат лазарките с неспокойствие.
Благославят домовете, в които влизат за здраве, изобилие и благополучен живот. В ръцете си лазарките носят дребни кошнички, окичени със зеленина и цветя. В тях те събират получените блага - яйца, сухи плодове, орехи, царевица, а след това изиграят несключено лазарско хоро.
Те пеят за всеки член на фамилията, за млади и остарели. На девойките - за красота, на момците - за смелост и сръчност.
В песните се вмъкват и любовно-женитбени претекстове:
Тук сме чули, разбрали, Лазаре,
че има ерген и мома, Лазаре,
я ергена женете, Лазаре,
я момата годете, Лазаре...
Празникът носи пролетно въодушевление и се чака с неспокойствие както от участничките, по този начин и от жителите и гостите на селата и градовете. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било наложително всяко момиче от селото да лазарува. Ритуалите са свързани с прекосяването на девойката от детството в зрелостта. Освен това бележат началото на Пасхалното празненство.
На този ден имен ден честват всички, носещи името на св. Лазар - Лазар, Лазарка, Лазарина и техните производни.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР