Днес е Илинден! Православната църква почита паметта на свети пророк

...
Днес е Илинден! Православната църква почита паметта на свети пророк
Коментари Харесай

12 хубави имена черпят днес, спазват се много строги забрани!

Днес е Илинден! Православната черква уважава паметта на свети оракул Илия. Ревностен почитател на Бога и гневен разобличител на идолопоклонничеството, оракул Илия живял по време на цар Ахав и кралица Йезавел, които се кланяли на езическия господ Ваал. Разгневен от нежеланието им да съблюдават заповедите на същинския Бог, светецът опитвал да им уточни верния път посредством опасност от суша и апетит, посредством чудеса и усърдни проповеди.

Пророк Илия съумял да обърне мнозина в правата религия, само че владетелите и по-голямата част от народа тънели в непочтеност. Огорчен, само че несломен, той траял дружно с ученика си Елисей да обикаля измежду хората и да ги поучава. След като получил предупреждение, един ден пророкът бил отвеян на небето от огнена каляска, като оставил на Елисей единствено горната си дреха. Юдеите вярвали, че той още веднъж ще слезе измежду тях преди идването на Месията. Ето за какво когато след доста години се появил Йоан Предтеча, той постоянно бил считан за върналия се на земята оракул. Св. Илия се уважава от всички християни като най-големия древен оракул и дружно с Мойсей за един от двамата най-велики старозаветни мъже.

Повсеместно българите тачат св. Илия като стопанин на небесните естествени стихии - градушката, гръмотевиците и светкавиците. Вярва се, че когато той препуска със своите коне по небесния друм, предизвиква гръм и огън. Ако хората не го почитат, в случай че не му заколят курбан, светецът може да заключи небесната влага и три години да не пусне дъжд на земята.

Затова на Илинден нормално се коли огромно мъжко животно - бик, вол или овен. Селото се събира на поляна под вековни дъбови дървета и там в казани подготвят курбана. Свещеникът прави водосвет и освещава гозбата. Със светена вода той ръси в близост, с цел да няма суша през лятото. Във всеки дом по традиция се коли най-старият петел на небесния светец.
Според националното вярване на Илинден не би трябвало да се работи, тъй като гръм може да удари индивида.

Не се върви на плаж, тъй като морето взима жертва на този ден.
От през днешния ден времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат безредици и мъртво течение. Докато преброиш до пет, вълната те удря и по-късно те дърпа във вътрешността.
Илинден идва с мъртва хватка на морето, споделят старите риболовци.
Затова морските предизвестяват летовниците да са изключително деликатни при къпане в морето.
Имен ден честват всички с имената Илия, Илиана Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и други.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР