Днес е голямата Задушница преди Великия пост, който през тази

...
Днес е голямата Задушница преди Великия пост, който през тази
Коментари Харесай

Днес е Голяма Задушница

Днес е огромната Задушница преди Великия пост, който през тази година стартира на 19 февруари. В съботния ден против Неделя месопустна – на огромната Задушница преди Великия пост, всички български християни правят помен в памет на мъртвите.

За помена се подготвя " коливо " - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и самун и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в черква или вкъщи.

Обикновено на гроба свещениците правят парастас, тъй като е по-кратък от панихидата, която е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молебствия, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Задушниците постоянно са в събота, тъй като в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на починалите. На тези дни околните на умрелите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и по-късно раздават на присъстващите жито и храна за " Бог да елементарни мъртвите души ".

На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се напомня картината на Страшния съд.

През 2018 година Задушниците са три – Задушница преди Неделя месопустна (10 февруари), Черешова задушница (26 май) и Архангелова задушница (3 ноември).
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР