Днес е голям християнски и български празник. на първо място

...
Днес е голям християнски и български празник. на първо място
Коментари Харесай

Как се празнува Свети Георги у нас и по света

Днес е огромен християнски и български празник. преди всичко честваме Свети Георги Победоносец. У нас името Георги, Гергана са измежду най-често срещаните, най-смислово заредени и доста харесвани и до в този момент момчетата с името Георги са постоянно кръщавани през последните години.
Свързва се обичайно с успеха над злото, доста български традиции към 6 май, когато се отбелязва празника на Свети Георги се свързват с пролетта, успеха над злото, зимата, и са знак на зараждащото се начало.

В националните вярвания се приказва как  Свети Георги побеждава змея и възвръща хармонията., това е още веднъж израз на възцаряването на положителното и хармонията в света.

Освен в България, където 6 май е и ден на храбростта и се отбелязва с военни празнувания и демонстрации в редица градове. Георги е знаково име и знак и се празнува Гергьовден и на доста други места. Например Барселона и като цяло Каталуня, чества Гергьовден с цветни шествия и тържества, само че не го отбелязва на 6 май, а на дата според Грегорианския календар.
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР