Днес е Гергьовден! Един от най-почитаните празници в България. Ден

...
Днес е Гергьовден! Един от най-почитаните празници в България. Ден
Коментари Харесай

Гергьовден е, 200 хиляди българи празнуват днес!

Днес е Гергьовден! Един от най-почитаните празници в България. Ден на храбростта на българската войска, на животновъдите. Ден на Свети Георги Победоносец.

Според последните статистически данни съвсем 200 000 българи през днешния ден имат имен ден. Разбира се, най-разпространеното име е Георги. Името към този момент бие по известност Ивановците.

На 6 май имен ден честват Георги, Гергана, Гинка, Галя, Ганка. Ако не знаете, Свети Георги е от дребното светци, който по едно и също време е потичан и от християни, и от мюсюлмани.

Нека се върнем няколко века в предишното. Свети Георги Победоносец е живял в Кападокия, малоазийска провинция, когато там е управлявал римският император Диоклетиан.

Младият Георги постъпва непълнолетен във войската и демонстрира забележителни военни умения. Става боен трубин на 20 години.

Когато обаче Георги показал обвързаност към християнската религия, бил пратен в тюрма. Където го подложили на жестоки изтезания, а през 288 година го обезглавили.

Свети Георги е изобразяван на кон, от който убива дракон, опустошавал покрайнината. След като светецът съумял да порази с копието си чудовището, се употребява със славата на един от най-изявените змееборци и конници в християнството. Поради тази причина е определен за светец настойник на войната и войската.

 Гергьовден и св. Георги

Гергьовден се уважава също от овчарите и животновъдите. Най-известният обред на днешния ден е освещаването на гергьовско агне и обредните хлябове. Прави се курбан в чест на Свети Георги, цялото семейство се събира на вкусна празнична софра за Гергьовден.

Свети Георги Победоносец е боец в Римската империя, който е уважаван като страдалец за Христовата религия. Свети Георги е един от най-почитаните светци в Източноправославната черква.

Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е настойник на Канада, Каталония, Англия, Етиопия, Грузия, Гърция, Черна гора, Португалия, Сърбия, градовете Истанбул, Любляна и Москва.

Съществуват редица националните вярвания, свързани с Гергьовден. Ако през днешния ден вали дъжд, годината ще е плодородна - всяка капка от дъжда е златна монета.

Тъй както българската сентенция гласи, че Св. Георги носи лятото, а Св. Димитър – зимата, се възприема, че от Гергьовден нататък стартира летният сезон, който е постоянно позитивно претрупан, споделя във връзка празника проф. доктор Рачко Попов от Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките.

На Гергьовден още рано сутринта всички дами отиват да берат билки – лековити треви, и най-много гергьовче, и зеленина, от която свиват огромен венец за здраве. Много постоянно дамите се търкалят в гергьовската роса, с цел да бъдат здрави през цялата година, уточни проф. Попов.

 На Гергьовден момата се овалва в роса

Набраните билки и треви се поставят по портата, по прозорците, кичи се цялата къща, с цел да се посрещне Св. Георги със зелено. Агнето би трябвало да е постоянно бяло на цвят, то би трябвало да е първото, родило се през тази година. Обезателно му се прави венче към вратлето, възпламенява му се свещ на рогчето, чете му се молитва и се коли ритуално на източната страна на къщата.

Оттам, откъдето изгрява слънцето и осветява земята. Кръвта на агнето постоянно се пази и не трябва да се разлива. Тя се излива след това в мравуняк, с цел да се роят агънцата както мравките, или се хвърля в реката, с цел да върви берекетът в къщата като по вода. Задължително стопанките подготвят гергьовски краваи или погача, сподели още проф. Попов.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР