Днес е европейската премиера на новия сингъл на Мистерията на

...
Днес е европейската премиера на новия сингъл на Мистерията на
Коментари Харесай

Днес е европейската премиера на новия сингъл на Мистерията на българските гласове“

Днес е европейската премиера на новия сингъл на „ Мистерията на българските гласове “.

Заглавната ария се споделя " Pora Sotunda ", това е първият сингъл от 20 години насам. Той предшества издаването на нов албум през идната година с присъединяване на известната австралийска певица Лиса Джерард от дуото Дед кен денс.

На 15 декември сингълът ще зарадва и меломаните в Съединени американски щати. Той ще бъде публикуван в лимитирано количество – в 7 инчов винилов формат, което ще го трансформира в издирван колекционерски продукт. В международен мащаб ще се популяризира и цифрово.

За сингъла е сниман челно-бял клип. Режисьор на клипа е Иван Москов. Около видеото има забавна история. То е снимано в родопското село Дядовци, което е изцяло обезлюдено и от години не съществува на картата, а напълно скоро е умрял и последният му гражданин. В последната обитаема къща са направени част от фрагментите.

Композиторът и музикален продуцент Петър Дундаков изясни в изявление за „ Хоризонт до обед “ на какъв език е и какво значи името " Pora Sotunda ", обещано от Лиса Джерард:

Това не е действителен език. Това е език, който идва по-скоро от нейното вокализиране - по този начин, както тя вокализира сричките, по този начин те създават някакви думи, на които не можем да прочетем смисъла им в речник – остават загадка, само че пък са свързани с мелодията, която излиза от това комбиниране. Сингълът съдържа две песни  - едната ария е тази, в която Лиса е композитор, само че има и още една ария, която се споделя „ Ганка “, която в действителност е основана на фолклорната ария „ Ганка си мами думаше “. Идеята беше все пак  „ Мистерия на българските гласове “  да се свърже, както с нещо напълно друго, каквото е Лиса Джерард, по този начин сингълът да съдържа и нещо, което да ни връща към това, което е познатото ни от хоровото изкуство на „ Мистерията на българските гласове “.

Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР