Днес е Еньовден. Празник, изпълнен с магия и мистика. На

...
Днес е Еньовден. Празник, изпълнен с магия и мистика. На
Коментари Харесай

Днес е Еньовден - ден за бране на билки, за гадания и наричания

Днес е Еньовден. Празник, изпълнен с магия и мистичност. На Еньовден се тачат водата, тревите и слънцето. Прескачат се огньове за здраве, назовават се обети и обещания, вършат се вълшебства за изобилие.

Денят се свързва както с рождеството на Йоан Кръстител, по този начин и с лятното равноденствие, когато денят е най-дълъг. След този ден, денят бавно стартира да понижава, клонейки към зимата. Знае се, че  " Еньо си е наметнал кожуха да върви за сняг “. 

Макар Еньовден да е наименуван на Свети Йоан Кръстител, основите на празника се коренят в античните езически фолклорни обичаи, почитащи мистичната мощ на природата. Вярва се, че слънцето се окъпва преди изгрев в изворите, преди да поеме към зимата и по тази причина всеки би трябвало да си умие лицето в зори на течаща вода.

На този ден билките имат най-голяма лечебна мощ. Берат се рано заран, щом първите слънчеви лъчи изпият росата от тревите. Само дами отиват за билки. Те са баячки или магьосници. От набраните на този ден билки, след това се подготвят лечебни отвари. Момите се събират и пеят еньовденски песни за здраве и изобилие. 

На днешния ден и ние станахме с изгрева, с цел да поемем към дивите поляни с дъхави билки и да съберем за вас този цветен букет от фотоси. Разгледайте идната ни фотогалерия, попила от дивата хубост на природата
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР