Днес е Еньовден и по стара вековна традиция асеновградчани посрещат

...
Днес е Еньовден и по стара вековна традиция асеновградчани посрещат
Коментари Харесай

500 слънчови невести шестваха в Асеновград

Днес е Еньовден и по остаряла вековна традиция асеновградчани посрещат своите калиници или още слънчови невести. Тази година 502 дребни момиченца шестваха из станимашките калдъръми, облечени с бели сватбени премени, а тяхната непорочност благослови целия град и неговите поданици. Това е доста остарял бит, приближаващ от гръцките махали в остарелия Станимака. Калиница значи красавица, дребна мома, хубавица. За такава се е избирало момиченце от 3 до 6-годишна възраст, което е от най-богатото семейство в квартала. Затова се е считало, че благополучието на нейното семейство ще се придвижи върху всички останали в махалата.

Днес калиниците в Асеновград са стотици. Всяка майка желае дъщеричката й да бъде част от вековната традиция и да я премени в богато украсена бяла рокля. Красив характерен локален празник, който няма аналог другаде по света.

Културната стратегия на Община Асеновград за празника ще продължи през днешния ден и на следващия ден с „ Фестивал на сватбените оркестри и съвременни атракции, свързани със сватбените тържества – Асеновград 2017 г.”.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР