Днес е един от най-важните православни празници. Никулден е ден

...
Днес е един от най-важните православни празници. Никулден е ден
Коментари Харесай

Празничен курбан и водосвет за Никулден направиха в храм „Свети Николай“ в село Борован /снимки/

Днес е един от най-важните православни празници. Никулден е ден за респект към свети Николай Чудотворец и празник на риболовците, моряците и банкерите. Празникът има значимо място в българската традиция. Според националните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да върви, кораби да води, по морета ветрове да стопира.
В този ден лодките и корабите не плават в намерено море. Рибарите, моряците и техните фамилии вземат участие в тържествената литургия, а по-късно провеждат буйни празненства за Никулден.
В храм „ Свети Николай “, през днешния ден беше отслужен празничен водосвет. Под патронажа на кмета на Борован инж. Десислава Тодорова бе проведен курбан за здраве на жителите и гостите на общината. Около 70 кг риба и фасул супа се раздадоха на всички миряни участвали на празничния водосвет. Дарение на рибата бе направено от шефа на „ Акваленд - БВБ “ ООД, София.
Дарения за църквата във тип на сладки, плодове самун и вино направиха още Красимир и Стефка Врачовски, Мария Петрова и Петър Станев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР