Днес е деветият ден от започналия поклоннически пешеходен поход "Светият

...
Днес е деветият ден от започналия поклоннически пешеходен поход "Светият
Коментари Харесай

Поклоннически пешеходен поход преминава през Северозапада

Днес е деветият ден от почналия поклоннически пешеходен поход "Светият Път " 2020. Маршрутът на похода е оптимално непосредствен до този на преместване мощите на Свети. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир, състоял се през 1469 година. Тази година групата, тръгнала от Велико Търново наброява 9 индивида. Намираме ги на път в община Никипол сред селата Лозица и Любеново. Ръководителят на похода Паскал Пиперков споделя за това по какъв начин минава деня на поклонниците.
"Денят ни стартира с църковна работа /утреня/ и по тази причина тръгването е малко по-късно. Съчетаваме присъединяване си в редовите ежедневни богослужения и вървим с молитва. Пътят е разнороден като терен. Най-голямата атракция беше пресичането на река Росица през брод, както и монасите са минали реката, споделя се поверие за това по какъв начин реката е била преляла, само че от раклата с мощите излязъл ароматен пушек, монасите се осмелили и съвсем по изсъхнало съумели да минат. И ние по този начин минахме реката. Учудващо е за непознатите за какво от Велико Търново вървим чак на Дунава, по този начин е съгласно описа на Владислав Граматик. Във Враца сме на 18 против 19 юли. Този път не минава през Видин. "
Към поклонническия пешеходен поход ще се причислят още поклонници. Най-много се чака да бъдат след София - изяснява Паскал Пиперков.
"За финала от София към Рилски манастир чакаме да се включат повече хора, за мен това е седмо присъединяване. 2014 година участвах в поклонническия път "Рилският Чудотворец ". Усещането е доста завладяващо, поклонническия път към този момент съм го приел като своя задача, по тази причина тази година повтаряме изцяло маршрута, който изминахме предходната година, с цел да го затвърдим, с цел да го създадем традиция - вършим усъвършенствания от позиция на улеснение. Само Бог знае какво тъкмо ми дава този поход, за мен възприятието е доста завладяващо, доста вдъхновяващо.
Вървейки, поклонниците пеят тропари и се молят за благополучието на всяко обитаемо място, през което минават. Крайната точка на поклонническия пешеходен поход "Светият Път " е Рилският манастир, където се чака поклонниците да дойдат на 30 юли.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР