Днес е денят, в който встъпва в длъжност новият 46-и

...
Днес е денят, в който встъпва в длъжност новият 46-и
Коментари Харесай

Моментът настъпи: Едно различно начало на новото в САЩ

Днес е денят, в който встъпва в служба новият 46-и президент на Съединени американски щати Джоузеф Байдън, само че той ще бъде напълно друг. Тържественото събитие ще се състои в опустяла столица, сложена под засиленото наблюдаване на разположените в града военни. В такава конюнктура ще положат клетва новият държавен глава Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис, съобщи Франс прес.

Жителите на Вашингтон са приканени да си останат вкъщи и да следят по малкия екран и онлайн церемонията по встъпване в служба, с цел да не се излагат на никакви опасности, свързани с епидемията от КОВИД-19.

Всички фотоси от подготовката за церемонията

Другият огромен отсъстващ от церемонията ще е досегашният президент Доналд Тръмп. Когато Джо Байдън поставя клетва, той ще е напуснал Вашингтон и към този момент ще е в своя клуб " Мар-а-лаго " във Флорида. Така Тръмп ще стане първият президент след Андрю Уилсън през 1869 година, отказал да участва на клетвата на приемника си.

Традицията повелява сутринта преди церемонията досегашният президент и първата дама да приветстват новия държавен глава и идната първа дама, а по-късно всички дружно да отидат на Капитолийския рид. Това няма по какъв начин да се случи в този момент.

 Снимка: БТА/АП

Разграничавайки се от Тръмп, досегашният вицепрезидент Майк Пенс обаче ще бъде на церемонията по встъпване в служба на Байдън.

От 1937 година церемонията по встъпване в служба на президента на Съединени американски щати се провежда на 20 януари. Преди това определените през ноември предходната година президенти са встъпвали в служба на 4 март. През 1933 година обаче конституцията на Съединени американски щати е изменена и в този момент гласи, че мандатите на президента и вицепрезидента завършват в 20-ия ден на януари след годината на изборите.

 Снимка: БТА/АП

Независимо дали са определени нов президент и вицепрезидент, или е избран отново настоящият президент, той или тя би трябвало тържествено да повтори президентската клетва, която се чете от арбитър от Върховния съд пред Капитолия във Вашингтон.

В конституцията е залегнала и четиригодишната дълготрайност на мандата, още от времето на Джордж Вашингтон, който встъпва в служба на 30 април 1789 година в Ню Йорк.

След като поставя клетва, президентът изнася тирада, в която обрисува основните си цели. Церемонията протича навън - в мраз и зной, в дъжд или сняг.

В предходни години, когато я нямаше опасността от новия ковид, след церемонията по встъпване в служба имаше церемониал по " Пенсилвания авеню " до Белия дом (разстоянието е към 2 км), както и развлекателни събития, тържества и вечерни балове.

 Снимка: БТА/АП

Тази година Байдън ще бъде съпроводен от Капитолия с боен конвой до Белия дом, а по малкия екран ще се излъчи " виртуален церемониал ". Официалният съвет към американците е да гледат церемонията вкъщи тази година.

Повече от 20 000 национални гвардейци, военни резервисти патрулират въоръжени във Вашингтон. Поставени са заграждения и бетонни блокове, с цел да бъдат предпазени знакови здания като Белия дом и Капитолия и да бъдат блокирани съществени пътни артерии. Ветерани от войната в Ирак споделят, че центърът на Вашингтон приличал на Зелената зона в Багдад.

 Снимка: БТА/АП

Огромната зелена повърхност, която се простира от монумента на Линкълн до Капитолия, ще бъде затворена за жители. По традиция точно там се събират хиляди американци, с цел да поздравят новия си президент.

Вместо това ще има " поле от флагове " - близо 200 000 флага ще съставляват жителите, които не са могли да участват на полагането на клетва. Американската полиция, която ще е в нараснала подготвеност в този исторически ден, неведнъж предизвести, че има действителни закани от нови въоръжени офанзиви от извънредно десни групи.

 Снимка: БТА/АП

Байдън възнамерява значително виртуална гала по стъпване в служба, с цел да не се трансформира столицата в огнище на болест с ковид. Още от началото на мандата си Байдън желае да подчертае разликата с този на Тръмп, чиито последователи отхвърлят да носят защитни маски и се опълчват на множеството ограничения за отбрана от пандемията.

Затова встъпването в служба на новия държавен глава повече от всеки път ще бъде телевизионно събитие. След полагането на клетва, Байдън ще произнесе обичайното послание при встъпване в служба.

 Снимка: БТА/АП

Звездата на поп музиката Лейди Гага ще изпее химна, след което ще има осъществяване на латино звездата Дженифър Лопес.

В следобедните часове е планувано Байдън да постави венец на Гроба на незнайния войник в националното гробище в Арлингтън. На тази гала ще участват трима от предшествениците му със съпругите си - Джордж Буш младши и брачната половинка му Лора, Бил и Хилари Клинтън, Барак и Мишел Обама.

 Снимка: БТА/АП

На връщане кортежът на 46-тия президент ще спре на неколкостотин метра от Белия дом и Джо Байдън ще влезе пешком в новия си дом. А след това евентуално ще разгласи първите си президентски решения, като подпише поредност от укази, които да дадат подтик на началото на мандата му.

Вместо обичайните балове и концерти, които всекидневно президентската двойка провежда във Вашингтон, вечерта ще премине в ефирен формат - ще има особено предаване с водещ артиста Том Ханкс, по време на което Джо Байдън и Камала Харис ще създадат изказвания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР